Nobelova nagrada za ekonomijo gre v ZDA. Foto: Reuters
Nobelova nagrada za ekonomijo gre v ZDA. Foto: Reuters

Kot je sporočila Kraljeva švedska akademija znanosti, je trojica nagrajencev "pomembno izboljšala naše razumevanje vloge bank v gospodarstvu, zlasti v finančni krizi, pa tudi o reguliranju finančnih trgov. Pomembna ugotovitev njihovih raziskav je, zakaj se je nujno izogniti propadu bank".

"Spoznanja nagrajencev so izboljšala našo sposobnost, da se izognemo tako resnim krizam kot dragim reševanjem," je še dejal predsednik odbora za nagrado za ekonomijo Tore Ellingsen.

Bernanke je bil v letih od 2006 do 2014 predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve, tako jo je vodil tudi v času svetovne finančne krize leta 2008. Trenutno je aktiven na think tanku The Brookings Institution. Diamond je profesor na chicaški univerzi, Dybvig pa na univerzi Washington v Misuriju.

Nobelova nagrada za ekonomijo tehnično ni Nobelova nagrada, saj je Alfred Nobel ni omenil v oporoki, a jo vseeno podeljujejo v njegovem imenu in skupaj z drugimi Nobelovimi nagradami. Z razglasitvijo še zadnjih nagrajencev se je sklenil teden razglasitve letošnjih Nobelovih nagrad.