Pluton je izgubil še status največjega med pritlikavimi planeti. Foto: EPA
Pluton je izgubil še status največjega med pritlikavimi planeti. Foto: EPA

Pluton, ki so mu avgusta lani odvzeli status devetega planeta v Sončevem sistemu, je bil vse do zdaj poznan kot največji med pritlikavimi planeti, novo kategorijo nebesnih teles. Vendar pa so znanstveniki odkrili, da je pritlikavi planet Eris, ki je bil poznan pod imenom 2003 UB313, večji od Plutona, saj je njegova masa od Plutonove večja za kar 27 odstotkov.

Erisa so znanstveniki prvič odkrili leta 2003, uradno pa je bil priznan leta 2005. Leži 14,5 milijarde kilometrov od Zemlje v predelu vesolja, imenovanem Kuiperjev pas, njegova pot okoli Sonca pa traja 560 let. Temperatura njegovega površja je minus 250 stopinj Celzija, družbo pa mu dela satelit Dysomnia.

Pluton lansko leto izgubil svoj "prestiž"
Plutonu je imel status planeta od leta 1930, ko ga je odkril Američan Clyde Tombaugh, na lanskem zasedanju Generalne skupščine Mednarodne astronomske unije v Pragi pa so ga uvrstili med pritlikave planete, kar je v svetu povzročilo val razburjenja. Na zasedanju so znanstveniki poleg kategorij planeta in pritlikavega planeta uvedli še tretjo kategorijo malih teles Sončevega sistema, kamor spadajo vsa druga nebesna telesa, ki krožijo okrog sonca, razen satelitov.