V novi izdaji atlasa so vrisane odtrgane ledene plošče na Antarktiki, označeni so nižja gladina Mrtvega in Aralskega morja ter izginotje rek, kot je Colorado. Foto: EPA
V novi izdaji atlasa so vrisane odtrgane ledene plošče na Antarktiki, označeni so nižja gladina Mrtvega in Aralskega morja ter izginotje rek, kot je Colorado. Foto: EPA

Zemljevid Grenlandije naj bi bil napačen zaradi pretirane ocene podnebnih sprememb, ki naj bi močno vplivale na površje otoka. Ob objavi zadnje izdaje atlasa so avtorji tako pretekli teden sporočili, da je 15 odstotkov ledu na Grenlandiji zdaj kopno, je poročal portal dnevnik.si.

Nova izdaja zaradi vplivov podnebnih sprememb?
Novi atlas stane 150 funtov (172 evrov) in naj bi bil po mnenju avtorjev najnatančnejši na svetu. 13. izdaja naj bi bila popravljena predvsem zaradi vplivov podnebnih sprememb. V novi izdaji so označeni odtrgane ledene plošče na Antarktiki, nižja gladina Mrtvega in Aralskega morja ter izginotje rek, kot je Kolorado.

Avtorji so sporočili, da so morali pri Grenlandiji izbrisati kar 15 odstotkov "večnega ledu", kar predstavlja območje v velikosti Velike Britanije in Irske skupaj. "To so dokazi, kako podnebne spremembe spreminjajo obraz našega planeta – in to počnejo na neverjetno hiter in skrb vzbujajoč način," so še zapisali.

Trditev v atlasu ne podpirajo znanstveni dokazi
Skupina Scott Polar group, pri kateri sodeluje tudi Julian Dowdeswell, pravi, da je 15-odstotno skrčenje ledu v 12 letih napačen podatek. "Zadnji satelitski posnetki kažejo, da je na Grenlandiji še vedno veliko ledenikov in večnega ledu, tudi tam, kjer je v atlasu izbrisan," so sporočili iz skupine.

"Ne vemo, zakaj je prišlo do napake, vendar je žalostno, da trdijo, da je prišlo do tako drastičnega tajanja ledu in drugim medijem mečejo kosti, ki jih z veseljem glodajo. Po naših podatkih njihovih trditev ne podpirajo znanstveni dokazi," so še dodali. Večina zaposlenih na inštitutu je vključena v raziskave, ki dokumentirajo in analizirajo vplive podnebnih sprememb na Arktiko.

"Pomembno je, da o podnebnih spremembah in njihovem vplivu poročamo z natančnostjo in se vzdržujemo izjav, ki nimajo konkretnih in pravilnih dokazov," so sklenili.