Na Antarktiki se je marca odlomilo 125 kvadratnih kilometrov ledu. Foto: EPA
Na Antarktiki se je marca odlomilo 125 kvadratnih kilometrov ledu. Foto: EPA

Satelitski posnetki so pokazali večje ledene gore, ki so nastale z udarcem cunamija v Sulzbergerjevo polico na zahodu Antarktike. Valovi so odlomili 125 kvadratnih kilometrov ledu po tem, ko je bila polica nedotaknjena 46 let, poroča BBC.

Dolgo potovanje valov
Potres na Japonskem z magnitudo 9.0 po Richterjevi lestvici je poslal valove na 13.000 kilometrov dolgo potovanje čez Tihi ocean, kar je kasneje povzročilo lomljenje ledu od ledene police. Odlomljen led je nato odplaval v morje.

Kos ledu, velik kot Manhattan
Največja ledena gora, ki se je odlomila od ledene police, meri 6,5 kilometra v širino, 9,5 kilometra v dolžino (skoraj toliko, kot je velik Manhattan) in 80 metrov v debelino. Valovi naj bi bili 18 ur po potresu, ko so udarili v ledeno polico, visoki le 30 centimetrov, vendar so s ponavljajočim udarjanjem v nekaj dneh "utrudili" polico in povzročili odlomitev večjih kosov ledu.

Kelly Brunt iz Nase je s kolegi preučil serijo slik, posnetih s satelitom Envisat v času od 11. do 13. marca. "Cunami in valovi, ki so se razpustili na vse strani, so ustvarili razmere, da se je prvič v 46 letih razkosala ledena polica," je dejal Brunt.