Gregor Majdič. Foto: BoBo/Borut Živulović
Gregor Majdič. Foto: BoBo/Borut Živulović
Pri živalih ni take sovražnosti kot pri človeku

Na ljubljanski univerzi so elektronsko izvedli drugi krog rektorskih volitev za mandatno obdobje 2021–2025. Med štirimi kandidati sta se v prvem krogu prejšnji teden najbolje odrezala Gregor Majdič in Igor Papič. V drugem krogu pa je največ podpore dobil Majdič, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Volilno pravico je imelo 45.672 volivcev, svoj glas jih je oddalo 17 odstotkov. V skupini visokošolski učitelji, znanstveni delavci, visokošolski in raziskovalni sodelavci jih je glasovalo 60,6 odstotka; 49,4 odstotka v skupini strokovno-administrativni in tehnični delavci ter 10,9 odstotka v skupini študenti. Skupine imajo različne uteži pri seštevanju glasov, in sicer v razmerju 60/20/20.

Majdič, rojen 30. julija 1967 v Ljubljani, prihaja z veterinarske fakultete, kjer je kot redni profesor zaposlen od leta 2001, delno predava tudi na mariborski medicinski fakulteti, kjer se ukvarja z raziskavami v molekularni nevroendokrinologiji.

Profesor Papič pa je dozdajšnji rektor univerze, na položaju od 2017, sicer pa prihaja s fakultete za elektrotehniko.

Za položaj rektorja so se v prvem krogu potegovali štirje kandidati. Ob Papiču in Majdiču še Igor Lukšič in Anton Ramšak. Ker nihče od kandidatov ni prejel več kot polovice veljavnih glasov, je bil potreben še drugi krog. Papič je sicer v prvem krogu prejel 35,5 odstotka, Majdič 29,7 odstotka glasov, Ramšak 26 odstotkov ter Lukšič 8,8 odstotka.

Rektorja volijo po dvokrožnem in neposrednem sistemu. Za položaj lahko kandidirajo redni profesorji, ki so na univerzi zaposleni za polni delovni čas.

Avdio: Majdič je bil lani gost podkasta Številke

155 Ljubezen in možgani - gost Gregor Majdič

Biografija

Novi rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič je od leta 2001 zaposlen na veterinarski fakulteti, kjer vodi svojo raziskovalno skupino. Glavna tema njegovih raziskav so razlike v možganih med spoloma. Od leta 2008 pa je delno zaposlen tudi na mariborski medicinski fakulteti kot profesor za fiziologijo. Je tudi ljubitelj narave, kuhar in pisatelj.

Majdič se je rodil leta 1967 v Ljubljani. Leta 1992 je diplomiral na ljubljanski veterinarski fakulteti, kjer je leta 1994 tudi magistriral. Od leta 1993 do leta 1996 je opravljal doktorat znanosti na Medicinski fakulteti Univerze v Edinburgu na Škotskem, kjer je leta 1996 tudi doktoriral. Od leta 1998 do leta 2001 je delal kot postdoktorand na University of Texas Southwestern Medical School v Dallasu v Teksasu.

Od leta 2001 je zaposlen na veterinarski fakulteti, kjer vodi svojo raziskovalno skupino. Glavna tematika njegovih raziskav so razlike v možganih med spoloma, kako se med seboj razlikujejo ženski in moški možgani, dolgotrajni vplivi stresa na možgane in posledično zdravje ter morebitni vpliv hormonskih motilcev na zdravje.

Od leta 2008 pa je delno zaposlen tudi na mariborski medicinski fakulteti kot profesor za fiziologijo. Leta 2003 je gostoval na Univerzi Keio v Tokiu na Japonskem kot gostujoči profesor, prav tako leta 2003 pa so ga izvolili za stalnega gostujočega profesorja na Medicinski fakulteti Univerze v Zagrebu.

Objavil je več kot 80 člankov v revijah s faktorjem vpliva in več poglavij v tujih monografijah, njegovi članki pa so bili citirani več kot 1800-krat. Leta 2012 je s sodelavci ustanovil visokotehnološko podjetje Animacel, ki ponuja zdravljenje živali z matičnimi celicami in uspešno deluje v več evropskih državah.

Poleg tega se ukvarja s številnimi drugimi dejavnostmi. Rad ima vse aktivnosti v naravi kot so plezanje, turno smučanje, potapljanje, gorsko kolesarjenje in podobno, zelo rad potuje in je obiskal že več kot 70 držav po svetu. Je tudi navdušen amaterski kuhar in nenazadnje pisatelj, saj je avtor treh leposlovnih knjig, mladinske poljudnoznanstvene knjige Skrivnost življenja ter dveh zgodovinskih romanov Gabrijelov pasijon in Beli saracen.

  1. marca je veterinarska fakulteta uradno potrdila njegovo kandidaturo za rektorja ljubljanske univerze v mandatnem obdobju 2021-2025. V prvem krogu glasovanja je osvojil 29,7 odstotka glasov in se prek drugega mesta uvrstil v drugi krog.
Majdič novi ljubljanski rektor
Novi rektor ljubljanske univerze