V pomoč bo superračunalnik Vega. Foto: Arhiv avtorja/Darja Potočan
V pomoč bo superračunalnik Vega. Foto: Arhiv avtorja/Darja Potočan

Univerza v Novi Gorici bo v prihodnjih petih letih skupaj s partnerji iz Slovenije in tujine vodila evropski raziskovalni projekt, za katerega je na evropskem razpisu pridobila 10 milijonov evrov. Mednarodno komisijo je prepričala z znanstveno odličnostjo dozdajšnjega dela, ukvarjali se bodo tudi z raziskovanjem na področju naravoslovja in humanistike ob pomoči umetne inteligence.

"Omogočal bo, da mi v naslednjih petih letih porabimo 10 milijonov evrov, ki jih projekt prinaša, za zaposlitev podoktorskih raziskovalcev na različnih področjih raziskovalnega delovanja," je pojasnil prorektor za trajnostni razvoj in tehnologijo Matjaž Valant. "Ta področja bodo uporabljala našo izvrstno superračunalniško infrastrukturo, še posebej superračunalnik Vega, za obravnavo perečih, relevantnih raziskovalnih problemov," je dodal.

Gre za teme s področja astronomije, računalniškega raziskovanja materialov in njihovih lastnosti, humanistike in znanosti o živem.

"Še ena privlačna lastnost projekta je, da načrtuje uporabo novejših tehnologij strojnega učenja in tudi globokega učenja, ne le na področju naravoslovja, temveč tudi znotraj raziskav, ki so tradicionalno spadale pod področje humanistike in humanističnih znanosti. To področje se ukvarja z jezikom kot sredstvom človeške in nečloveške komunikacije," je izjavila prorektorica za izobraževanje in umetnost Penka Stateva.

V projektu sodeluje kar 32 pomembnih institucij z vsega sveta, v Sloveniji še Univerza v Ljubljani, Institut Jožef Stefan, agencija za okolje in inštitut informacijskih znanosti IZUM.