Domnevno deseti planet osončja je trikrat bolj oddaljen od Sonca kot Pluton. Foto: EPA
Domnevno deseti planet osončja je trikrat bolj oddaljen od Sonca kot Pluton. Foto: EPA
Jupiter ima 11-krat večji premer in 318-krat večjo maso od Zemlje. Foto: EPA

Nahajal naj bi se na skrajni meji osončja, od Zemlje pa naj bi bil oddaljen 15 milijard kilometrov. To je 97-krat dlje od Sonca kot Zemlja in trikrat dlje kot najbolj oddaljen planet osončja Pluton.

Odkrila sta ga ameriška astronoma Mike Brown in David Rabinowitz s pomočjo teleskopov v San Diegu in na Havajih. Brown je povedal, da je to najbolj oddaljeno telo, kadar koli odkrito v osončju, in je zagotovo večje od planeta Pluton. Je tudi največje telo, odkrito v našem osončju po odkritju Neptuna leta 1846.

Zadnje odkritje leta 1930
Za enkrat še neimenovano nebesno telo sodi med predstavnike Kuiperjevega pasu, zaradi velikosti pa ga po besedah Browna lahko uvrščamo le med planete. Astronomi so ob tem sporočili, da so ga prvič opazili že leta 2003, vendar takrat niso vedeli, kam naj ga uvrstijo. Če bo to odkritje potrjeno, bo to prvo po odkritju Plutona leta 1930.

Največji je Jupiter
Naše osončje sestavlja devet planetov. Po oddaljenosti od Sonca si sledijo: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun in Pluton.

Največji med njimi je Jupiter, katerega premer na ekvatorju znaša 143.884 kilometrov, najmanjši pa Pluton s premerom 2.324 kilometri. Slednji je tudi edini planet, ki ga vesoljska vozila še niso obiskala.