Najstniki mobilnih telefonov ne bi smeli dobiti prehitro. Foto: EPA
Najstniki mobilnih telefonov ne bi smeli dobiti prehitro. Foto: EPA

Že pred tednom smo pisali, da v Španiji zdravijo fanta, stara 12 in 13 let, ki so ju v psihiatrični center sprejeli zaradi odvisnosti od mobilnega telefona. Fanta sta bila v center v Lleidi na severu Španije sprejeta zaradi odvisnosti od medmrežja, pozneje pa so ugotovili, da sta odvisna tudi od mobilnih telefonov. Poleg njiju se v centru zdravi še nekaj več kot 20 od medmrežja in mobilnikov odvisnih najstnikov.

Najstniki po navadi mobilne telefone in medmrežje uporabljajo po več ur dnevno, nekateri tudi več kot deset ur, kar vpliva na njihovo življenje in socializacijo. Odvisnost lahko postane celo tako močna, da ovira njihovo šolanje, saj mnogi starši opažajo, da se je otrokom poslabšal šolski uspeh.

Odvisnost težko odpraviti
Maite Utges
, direktor omenjenega centra, je povedal, da je odvisnost od telefona zelo težko odpraviti in da se morajo najstniki zdraviti tudi po dve leti. Povedal je, da v Španiji najstniki prvi mobilni telefon po navadi dobijo med 12. in 14. letom, pa čeprav znanstveniki opozarjajo, da bi morali biti otroci stari vsaj 16 let, preden v roke dobijo mobilne telefone. V Španiji ocenjujejo, da je od medmrežja ali mobilnih telefonov odvisnih vsaj deset odstotkov najstnikov.