Onrežje LoRaWAN trenutno pokrtiva celotno prestolnico in večja slovenska mesta. Foto: Reuters
Onrežje LoRaWAN trenutno pokrtiva celotno prestolnico in večja slovenska mesta. Foto: Reuters

Omrežje LoRaWAN je odprto in omogoča cenovno dostopno vzpostavitev potrebne infrastrukture, omogoča pa komunikacijo napravam, povezanim v splet, z napravami, ki imajo nizko porabo elektrike. Omrežje deluje na javno dostopnih radijskih frekvencah, ki jih lahko uporablja vsakdo brez plačila nadomestil, a obenem prinaša tudi zakonske omejitve, povezane z dosegom radijskih frekvenc in njihovo uporabo v posameznih državah.

Prav zaradi teh omejitev omrežje LoRaWAN ne omogoča večjega pretoka podatkov in tudi ne omogoča 100-odstotne zanesljivosti, da se podatki med prenosom ne izgubijo, je pa omrežje primerno za komunikacijo manjšega obsega z vrsto različnih naprav, ki za komunikacijo ne potrebujejo veliko električne energije. Med sistemi, ki uporabljajo omrežje LoRaWAN, so tako tudi merilniki porabe, sistemi za upravljanje z energijo in podobno.

Kmalu pokrita celotna država
Tehnologija LoRaWAN ima sicer možnosti za širok spekter uporabe pri komunikaciji med različnimi napravami, navajajo v podjetju Solvera Lynx. Omrežje LoRaWAN v Sloveniji sicer trenutno pokriva Ljubljano, Maribor, Celje, Novo mesto, Koper, Jesenice, Ravne, Anhovo in Litijo, kmalu pa bo prisotno po celotni državi.

Zlasti prestolnico uporabljajo pri Solvera Lynx kot preizkusno območje, saj izvajajo tudi meritve rabe energije, vode in temperatur, pri čemer uporabljajo naprave lastnega razvoja z baterijskim napajanjem.