Tudi orangutani povedo, kam gredo. Foto: EPA
Tudi orangutani povedo, kam gredo. Foto: EPA

Ekipa znanstvenikov je v 90. letih pozorno opazovala, sledila in analizirala vedenje orangutanov s Sumatre. Izsledke dolgotrajne raziskave so objavili v spletni reviji PLoS One.

Uspelo jim je ustvariti nekakšen 'googlov zemljevid' premikov orangutanov, ob tem pa so prišli do presenetljivega odkritja. Samci vsak večer, preden se odpravijo spat, z dolgimi in glasnimi klici drugim v skupini opišejo, kam se nameravajo premakniti.

Obvestilo samicam in opozorilo tekmecem
Avtor študije Carel van Schaik pojasnjuje, da samec pred nočjo usmeri svoje telo in pogled v smer, ki jo bo naslednji dan ubral, nato pa lahko tudi do štiri minute spušča dolge, značilne klice. S tem po mnenju raziskovalcev obvesti samice o svojem položaju, če so pripravljene na parjenje, hkrati pa tudi obvesti tekmece, da se umaknejo, če ne želijo srečanja.

Samice se po navadi nato prav tako premaknejoproti samcu, saj želijo ostati v radiju, da jih bo še slišal, če bo prišlo do kakšnega napada in bi potrebovale pomoč.

"Samci v bistvu razmišljajo vnaprej in načrtujejo," pravi Schaik. Znanstveniki so sicer takšno načrtovanje dneva pri živalih zasledili že v živalskih vrtovih v nadzorovanih poskusih, njegova študija pa daje dokaze, da tako načrtujejo tudi v divjini.