Za izsiljevanjem se pogosto skrivajo organizirane kriminalne združbe. Foto: Varni na internetu
Za izsiljevanjem se pogosto skrivajo organizirane kriminalne združbe. Foto: Varni na internetu
Varni na internetu
Posneti video spletne kamere, npr. prek Skypa, ni nič zahtevnega. Foto: Varni na internetu
Ministrica za zdravje se zagovarja pred poslanci

Na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij Sicert opozarjajo predvsem odrasle spletne uporabnike, naj previdno navezujejo stike z neznanci, saj se lahko hitro ujamejo v past izsiljevanja.

Finančna in osebna stiska
V sklopu širše evropske akcije mesec kibervarnosti na portalu Varni na internetu ves oktober opozarjajo na najpogostejše goljufije, ki ciljajo na slovenske spletne uporabnike in povzročajo resno finančno oškodovanje. Tak primer je izsiljevanje z intimnimi posnetki oz. sextortion, ki poleg finančne škode uporabnikom povzroča tudi hude psihične pritiske.
Letos so prijeli 100 prijav tovrstnih incidentov, a številke so verjetno veliko višje. Marsikdo namreč zaradi občutljive teme ne prosi za pomoč.

Za namen izobraževanja in opozarjanja javnosti so pripravili video, ki opisuje tipičen scenarij, kako se pogovor s privlačno neznanko prek Skypa sprevrže v izsiljevanje. Izsiljevalci svoje grožnje tudi uresničijo ter posnetke in fotografije objavijo na kanalu YouTube in na Facebooku, žrtev pa o tem obvestijo z namenom stopnjevanja pritiska in nadaljnjega izsiljevanja.

Lepa mladenka? Prej zakrknjen kriminalec.
Za izzivalnimi profilnimi fotografijami se namreč skrivajo organizirane kriminalne združbe, njihov edini cilj pa je prepričati sogovornike, da se slečejo pred spletno kamero ali pa sami pošljejo svoje gole fotografije. Žrtve izsiljevanja so plačila nakazovala prek sistema Western Union, denar pa je romal v Slonokoščeno obalo. Upanja na uspešen pregon tovrstnega kriminala praktično ni, saj po izkušnjah Sicerta slovenski organi pregona nimajo v afriških državah nobenega vpliva.

Zato žrtvam svetujejo, naj nemudoma in v celoti prekinejo vso komunikacijo z izsiljevalci. Nikakor naj ne nakazujejo denarja in ne nasedajo obljubam, da bodo po plačilu sporne posnetke izbrisali. Nasprotno, izsiljevalci bodo zahtevali vedno večje zneske. Če bodo posnetke javno objavili na medmrežju, se lahko obrnejo na cert@cert.si za pomoč pri odstranjevanju teh vsebin, so sporočili iz Sicerta.

Ni le videoprenos nevaren
Na MMC-ju dodajamo, da ni nevaren zgolj videoprenos s snemanjem. Tudi zgolj hramba golih fotografij na računalniku, na telefonu, pa tudi v spletnem oblaku, lahko pripelje do neželenega razkritja. Nepridiprav lahko vdre v računalnik, pridobi žgečkljive posnetke in vaše podatke, kar zadostuje za izvedbo izsiljevanja. Lani pa je medije polnil škandal 'thefappening', kjer se je izkazalo, da so posamezniki dolgo vdirali v oblačno hrambo podatkov znanih oseb in tako prišli do intimnega materiala.

Video kampanje Varni na internetu:

Ministrica za zdravje se zagovarja pred poslanci