Prvi posnetki, ki jih je z Marsa poslal Phoenix. Foto: Reuters
Prvi posnetki, ki jih je z Marsa poslal Phoenix. Foto: Reuters

350 kilogramov težko plovilo, med drugim opremljeno s kamero in dvometrsko roko, je Nasa izstrelila pred desetimi meseci, znanstveniki pa so si ob uspešnem pristanku močno oddahnili, kajti več kot polovica odprav na planet se je končala neuspešno. Proti planetu je Phoenix potoval s hitrostjo 21.000 kilometrov na uro.

Cilj 90-dnevne odprave je tudi priti bliže odgovoru, ali na Marsu obstaja življenje. Inženirji in znanstveniki v Nasinem laboratoriju v Pasadeni so z olajšanjem prejeli sporočilo: "Phoenix je pristal - dobrodošli na severnem polu Marsa." Zadnjih sedem minut potovanja Phoenixa je bilo najbolj napornih: znanstveniki so jih poimenovali kar sedem minut groze. Vodja projekta Barry Goldstein je bil s pristankom zadovoljen: "Tudi v sanjah se ne bi moglo iziti bolje."

"Glavni cilj odprave je priti pod površje Marsa, kjer je skoraj zagotovo voda," je dejal Tom Pike z londonskega Imperial Collegea, ki sodelujev v projektu. Po nekaterih podatkih naj bi bila voda le 10 centimetrov pod površjem.

K. T.