Ekipo Pipistrela je pričakala množnica ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Ekipo Pipistrela je pričakala množnica ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Boscarol
Ivo Boscarol obljublja, da bo denar namenjen razvoju. Foto: MMC RTV SLO
Boscarol na domačih tleh

Na tekmovanju agencije Nasa Cafe Nasa Green Flight Challenge v Santa Rosi v Kaliforniji je namreč Pipistrel z energetsko varčnim letalom Taurus G4 zmagal in si s tem prislužil nagrado v vrednosti 1,3 milijona ameriških dolarjev.

Okoli 16. ure so ekipi podjetja Pipistrel v Ajdovščini priredili sprejem. "Mi smo prepričani, da v bodoče bo letalski transport gnan na električni pogon, zato smo tudi del te nagrade namenili temu, za prvo nadzvočno električno letalo, ki naj bi se pojavilo v naslednjih letih. Jaz sem prepričan, da bomo tudi mi sodelovali," je ob prihodu domov novinarki TV Slovenija Mojci Dumančič povedal solastnik in direktor podjetja Ivo Boscarol, ki je sicer pojasnil tudi, da ves denar, ki ga dobijo na raznih razpisih, vlagajo v razvoj in zato upa, da "so taki razultati potem tudi en dokaz, da je denar pravilno naložen".

Letalo pa po Boscarolovih besedah ostaja v Ameriki, in sicer v tamkajšnjem Nasinem muzeju, "v družbi letal, ki so premikala mejnike v letalstvu". Ivo Boscarol še upa, da bodo lahko tudi v prihodnosti ob pomoči večjih partnerjev, s katerimi se že pogovarjajo o večjih projektih, meje postavili še više, kot so sedaj.

Ekipi Pipistrela so ob prihodu v Ajdovščino čestitali tudi ajdovski župan Marjan Poljšak in drugi predstavniki lokalnih oblasti.

Prvo štirisedežno letalo na električni pogon
Pipistrel je tekmoval s posebej za to narejenim štirisedežnim električnim letalom Taurus G4, ki ima na krovu 450 kilogramov litijevih baterij. Boscarol je že pred časom pojasnil, da s tem letalom preizkušajo tudi nove sisteme, ki jih bo imelo novo Pipistrelovo letalo. Novo letalo z imenom Panthera bo namreč štirisedežno in bo prvo štirisedežno letalo na električni pogon, ki je kadar koli letelo. Pipistrel je do zdaj izdeloval le dvosedežna ultralahka letala, letalo Taurus electro pa je bilo leta 2007 prvo dvosedežno električno letalo na svetu.

Boscarol na domačih tleh