Direktor Pipistrela Ivo Boscarola je povedal, da se tekmecev pri tehničnih rešitvah ne bojijo. Foto: BoBo
Direktor Pipistrela Ivo Boscarola je povedal, da se tekmecev pri tehničnih rešitvah ne bojijo. Foto: BoBo

Direktor Pipistrela Ivo Boscarol je zatrdil, da se tekmecev pri tehničnih rešitvah ne bojijo, končno besedo pri izboru pa bodo imeli lobisti in ponujena cena letal. Med Pipistrelovimi tekmeci so močne letalske vojaške industrije iz ZDA, Italije, Nemčije, Avstralije in Poljske.

"Imamo najboljši produkt"
"Tolaži nas to, da imamo med vsemi zagotovo najboljši produkt, in če bo kvaliteta prevladala, upamo, da se bo tudi Slovenija lahko pohvalila, da dobavlja letala četrti vojaški velesili sveta," je dejal Boscarol.

Ultralahko letalo pipistrel garud (indijski mitološki ptič) je šolsko letalo. V podjetju so ga razvili prav za potrebe naročnika in specifične indijske podnebne razmere. Namenjeno bo šolanju pilotov kadetov indijske vojske.

Vrednost desetletnega posla bi znašala več deset milijonov dolarjev, točne vrednosti pa direktor Pipistrela ni želel izdati.

"Slovenska vlada bi nam lahko pomagala tudi tako, da bi zmanjšala birokratske zahteve ter tako povečala cenovno konkurenčnost naših letal. Če bomo tudi izbrani, pa bo potreben dogovor o protidobavah," je dejal.

Pipistrelovemu letalu znova Nasina nagrada?
Letošnje poletje je podjetje namenilo tudi pripravam na tekmovanje za Nasino nagrado, ki bo v ZDA potekalo konec septembra. Do zdaj so to ugledno nagrado osvojili že dvakrat in tudi letos računajo na podoben uspeh, je napovedal Boscarol.

Pred tem so se predstavili na velikem letalskem sejmu v ZDA Oshkosh Airventure, kjer je bilo za njihovo štirisedežno električno letalo precej zanimanja med obiskovalci. Po glasovanju obiskovalcev je Pipistrelovo letalo med 15.000 razstavljenimi letali zasedlo deveto mesto po zanimivosti.