Kajenje je glede na zadnjo raziskavo usodnejše za ženske kot za moške. Foto: EPA
Kajenje je glede na zadnjo raziskavo usodnejše za ženske kot za moške. Foto: EPA

Rezultate raziskave, ki so jo na 683 primerih pljučnega raka izvedli evropski znanstveniki, so predstavili v švicarskem mestu Luganu. Vodja raziskave, švicarski zdravnik Martin Freuh iz kantona St. Gallen, je povedal, da so ženske veliko občutljivejše na kancerogene učinke tobaka kot moški, kar je potrdila tudi njegova kolegica Enriqueta Felip iz bolnišnice v Barceloni.

"V začetku prejšnjega stoletja je bil pljučni rak med ženskami zelo redek pojav, od šestdesetih let dalje pa je pljučni rak med ženskami vse pogostejši in je v ZDA postal celo najpogostejši vzrok smrti zaradi raka med ženskami. Pljučni rak ni izključno moška bolezen, ženske pa veliko resneje spremljajo druge vrste raka, kot je na primer rak na dojkah," je povedala Felipova.

Ženske brez tumorja živijo dlje
Raziskava je pokazala tudi, da ženske potem, ko jim odstranijo pljučni tumor, živijo dlje, kot moški. Podatki, ki so jih dobili, kažejo, da moški po operaciji tumorja na pljučih živijo še približno 2,1 leto, ženske pa v povprečju 4,7 let.

Samo v Veliki Britaniji za pljučnim rakom zboli približno 38.000 ljudi na leto, umre pa jih približno 34.500. Več kot 90 odstotkov primerov pljučnega raka povzroči kajenje, znanstveniki pa opozarjajo, da lahko kajenje vpliva tudi na druge vrste raka.

B. T.