Zgodovinska misija je načrtovana 25. septembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za tretjo kitajsko misijo v vesolje s človeško posadko. Foto: EPA
Zgodovinska misija je načrtovana 25. septembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za tretjo kitajsko misijo v vesolje s človeško posadko. Foto: EPA

Zgodovinska misija je načrtovana 25. septembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za tretjo kitajsko misijo v vesolje s človeško posadko, ki jo bosta poleg Džaja sestavljala še dva astronavta.

Posadka naj bi na vesoljskem plovilu Šendžov VII. opravila 68-urno misijo, med katero naj bi Džaj opravil 40-minutni vesoljski sprehod, je kitajska vlada zapisala na svoji spletni strani. Ob tem bodo videoposnetek vesoljskega sprehoda prenašali tudi preko satelitske zveze, satelit pa bo namestil kar sam Džaj, poroča AFP.

Skafander, ki ga bo Džaj nosil med vesoljsko misijo, je vreden več kot 15 milijonov dolarjev, temelji pa na ruskem dizajnu. Sestavljen je iz dveh glavnih vodov, iz prvega bo astronavt prejemal kisik, preko drugega pa bodo tekle komunikacijske povezave.

Plovilo bodo 25. septembra zvečer izstrelili iz kitajskega izstrelišča satelitov Džiučvan v puščavi v severozahodni kitajski provinci Gansu, povratna kapsula pa naj bi se na Zemljo vrnila 28. septembra, ko naj bi pristala v avtonomni pokrajini Notranji Mongoliji.

Kitajska je prvo plovilo s človeško posadko z astronavtom Jang Livejem v orbito izstrelila leta 2003 in tako po nekdanji Sovjetski zvezi in ZDA postala tretja država, ki je v vesolje izstrelila plovilo s človeško posadko. Dve leti pozneje je na petdnevno misijo poslala še dva astronavta, piše AFP.