Kitajci naj bi možnosti za pristanek na Luni razvili še pred načrtovano Nasino misijo, ki bo na zemeljski satelit poletela leta 2020. Foto: EPA
Kitajci naj bi možnosti za pristanek na Luni razvili še pred načrtovano Nasino misijo, ki bo na zemeljski satelit poletela leta 2020. Foto: EPA

Kitajska bo po mnenju Michaela Griffina, vodje Nase, še pred ZDA pripravljena na obisk Lune, saj naj bi svoje zmogljivosti za misijo razvila v prihodnji dekadi. Po Apollu 17, ki je kot zadnja odprava proti Zemljinemu satelitu poletel leta 1972, se tako lahko zgodi, da bo naslednja noga, ki bo stopila na Luno, kitajska, "če se Kitajska seveda odloči za misijo", je dodal Griffin.

Nasa načrtuje, da bodo astronavti na Lunino površje spet stopili leta 2020, tja pa jih bo poneslo vesoljsko plovilo nove generacije, Orion.

Kitajska trdi, da načrtov in časovnega okvira za pristanek na Luni nima, in dvomi, da bi bilo to mogoče pred letom 2020. Vodja kitajske vesoljske agencije Sun Laijan pa je že lani dejal, da bo Kitajska na Luno zagotovo poletela.

Amerika izgublja primat v vesolju?
Z razvojem vesoljskih programom drugih držav se ZDA primat v vesolju izmika, kar ugotavljajo tudi ameriške raziskave. Kitajska je tako v zadnjih petih letih v vesolje poslala dve plovili s človeško posadko. Astronavt Jang Livei je na krovu plovila Shenzhou 5 v orbiti prebil 21 ur, v drugi misiji pa sta dva astronavta v plovilu Shenzhou 6 v vesolju prebila skoraj pet dni.

Kitajska in ZDA že proučujejo možnosti sodelovanja njunih vesoljskih programov, vendar za zdaj le v okviru znanstvenih projektov v vesolju.