Strokovnjaki so s pomočjo funkcionalne magnetne resonance opazovali dogajanje v možganih ljudi, ki so vzeli psihedelično mamilo LSD. Foto: Reuters
Strokovnjaki so s pomočjo funkcionalne magnetne resonance opazovali dogajanje v možganih ljudi, ki so vzeli psihedelično mamilo LSD. Foto: Reuters

Občutek, ki ga nekateri uporabniki psihedeličnega mamila opisujejo kot izgubo občutka sebstva oziroma razmejitev meje med sebstvom in preostalim svetom, je razmeroma pogost pri uporabnikih psihedeličnih mamil. Ta občutek pa se pojavi tudi pri določenih psihiatričnih in nevroloških motnjah.

Vendar do zdaj ni bilo znano, kako LSD in preostala psihedelična mamila spremenijo delovanje možganov, da povzroči tak občutek pri uporabniku. Zato so raziskovalci s pomočjo funkcionalne magnetne resonance opazovali delovanje možganov 15 zdravih posameznikov, ki so vzeli LSD, in jih primerjali z delovanjem možganov tistih, ki so vzeli placebo.

Ugotovili so, da se je v možganih ljudi po zaužitju LSD-ja povečalo povezovanje in izmenjava podatkov med senzornimi predeli možganov, ki sprejemajo zunanje dražljaje, in korteksom možganov, povezanim s samozavedanjem. Močnejši pretok informacij med obema predeloma povzroči močnejši občutek povezanosti med občutkom sebstva in zunanjim svetom, kar posledično privede do zameglitve meje med obema.

Raziskovalna skupina bo nadaljevala analize delovanja možganov tudi v različnih oblikah zavesti, vključno s spanjem, anestezijo in komo. Ugotovitve bodo primerjali z ugotovitvami delovanja možganov po zaužitju LSD-ja. Raziskovalci na univerzi Imperial College London pa bodo nadaljevali raziskave delovanja možganov pri zaužitju drugih psihedeličnih mamil in poskušali odkriti možnosti za njihovo uporabo pri zdravljenju depresije in anksiozne motnje.