Ruski podmornici Mir 1 in 2 v teh dneh raziskujeta dno Bajkalskega jezera. Foto: EPA
Ruski podmornici Mir 1 in 2 v teh dneh raziskujeta dno Bajkalskega jezera. Foto: EPA

Poveljnik je povedal, da sta njihovi plovili verjetno edini, s katerimi bi lahko ustavili odtekanje nafte, in da je še zmeraj čas, da pomagajo British Petroleumu omejiti katastrofo. "Na svetu obstajajo le štiri plovila, ki se lahko potopijo do globine 6000 metrov. To sta ruska Mira, francoski Nautile in japonski Šinkai, pri čemer je treba poudariti, da sta naši plovili znani kot najboljši," je prepričan poveljnik podmornice Mir 2.

BP: "Če so nam posredovali svoj predlog, ga bomo zagotovo preučili"
Anatolij Sagalevič iz istega inštituta pa je zatrdil, da je imel neuradni pogovor s predstavnikom BP-ja. Ta ga je vprašal, če bi jim lahko podmornici pomagali ustaviti odtekanje nafte, vendar do zdaj še niso prejeli uradne prošnje. Uradni govorec BP-ja je potrdil, da podjetje ni imelo nikakršnih uradnih stikov z ruskim inštitutom. "Več kot 120.000 ljudi nam je poslalo svoje predloge za rešitev krize. Če so nam posredovali svoj predlog, ga bomo zagotovo preučili," je še dodal.

Nafta iz poškodovane vrtine v Mehiškem zalivu odteka, odkar je aprila naftna ploščad BP-ja Deepwater Horizon eksplodirala in potonila.

Ravno v teh dneh sta sicer podmornici Mir, že tretje leto zapored, začeli raziskovati Bajkalsko jezero v Sibiriji. Na dnu najglobljega jezera na svetu iščeta zaloge plinskih hidratov, ki bi lahko predstavljali potencialno alternativno klasičnim gorivom.