Polovica anketiranih uporablja le eno geslo za vse svoje spletne račune. Foto: EPA
Polovica anketiranih uporablja le eno geslo za vse svoje spletne račune. Foto: EPA

Sodeč po raziskavi, ki jo je izvedlo podjetje Accenture, skoraj polovica izmed 800 Američanov in Britancev, sodelujočih v raziskavi, uporablja le eno geslo, a obenem jih skoraj 90 odstotkov meni, da je glavni vzrok za kraje identitet in prevare prav osebna (ne)odgovornost.

Le sedem odstotkov vprašanih je dejalo, da pogosto spreminjajo gesla, uporabljajo programe za upravljanje z gesli ali čitalce prstnih odtisov za dostop do svojih računov.

To kaže, pravijo raziskovalci, na podcenjevanje vedno večje grožnje organiziranih spletnih kriminalcev, ki se lahko s prodajo ukradenih identitet pošteno okoristijo. Ponavljanje istega gesla je zanje vredno zlata, saj jim omogoči dostop do vseh občutljivih podatkov osebe naenkrat.

"Ljudje še vedno tiščijo glavo v pesek: 'Moja identiteta ni bila ukradena. Ne poznam nikogar, ki bi mu ukradli identiteto. Torej se to ne more dogajati'," je povedal Robert Dyson iz podjetja, ki je opravljalo raziskavo.

Raziskava je sicer zajela ljudi, ki uporabljajo računalnik doma, imajo hitri dostop do spleta in ga uporabljajo vsaj dvakrat dnevno za kaj drugega kot preverjanje elektronske pošte. Vprašani so bili izbrani naključno, raziskava pa je bila opravljena po telefonu.