Pospeševalnik so prvič zagnali septembra lani, a je nadaljevanje raziskav preprečila okvara. Foto: EPA
Pospeševalnik so prvič zagnali septembra lani, a je nadaljevanje raziskav preprečila okvara. Foto: EPA

Uradni naznanitvi datuma pošiljanja žarkov protonov po 27 kilometrov dolgi krožni cevi se pristojni izogibajo. Inženirji so odločeni, da bo tokrat vse potekalo kot po maslu, zato bodo pospeševalnik zaganjali postopoma, korak za korakom.

Kot je znano, so LHC (Large Hadron Colllider) prvič zagnali septembra lani, a so ga prav kmalu tudi ugasnili zaradi okvare na električnem spoju, ki jo je povzročilo uhajanje helija.

S pošiljanjem žarkov po cevi, ki je zgrajena 100 metrov pod površino na francosko-švicarski meji, in posledično s trkanjem delcev želijo znanstveniki poustvariti razmere, kot so bile tik po velikem poku. Upajo, da bodo v ostankih trkov zaznali nove delce, ki bi lahko pomagali razjasniti določene značilnosti vesolja.

Dva žarka protonov bosta tako vsak v svojo smer poslana po cevi, delci pa bodo nato trkali drug v drugega. Najprej bodo trkali z razmeroma nizko energijo manj intenzivno. Nato bodo v cev spustili žarke, katerih delci bodo trkali z velikansko energijo in šele takrat bo veljalo, da se je raziskovalni program LHC-ja dejansko začel.