Valentina Vladimirovna Tereškova je pred 50 leti v vesolju preživela 2 dni, 23 ur in 12 minut ter se vpisala med nesmrtne osvajalce vesolja. Foto: EPA
Valentina Vladimirovna Tereškova je pred 50 leti v vesolju preživela 2 dni, 23 ur in 12 minut ter se vpisala med nesmrtne osvajalce vesolja. Foto: EPA
Valentina Tereškova
Valentina Tereškova oz. "Čajka" kot je bil njeno klicno ime med poletom, velja za najbolj prepoznavno žensko Sovjetske zveze oz. Rusije. Foto: EPA
Vladimir Putin in Valentina Tereškova
Ob jubileju se bo Tereškove spomnila vsa Rusija, takole jo je sprejel tudi predsednik Vladmir Putin. Foto: EPA

S poletom tedaj 26-letne Valentine Vladimirovne Tereškove je Sovjetska zveza v vesoljski tekmi z ZDA dosegla novo "zmago", potem ko je leta 1957 prva v vesolje že poslala umetni satelit in leta 1961 Jurija Gagarina kot prvega človeka.

Padalka in delavka postala kozmonavtka
Ravno po Gagarinovem poletu se je oče sovjetskega vesoljskega programa Sergej Koroljev domislil, da bi v vesolje poslalo žensko. Med več kot 400 prijavljenimi kandidatkami, ki so morale biti izkušene padalke, mlajše od 30 let, nižje od 170 cm in lažje od 70 kg, je bila med peterico "kozmonavtk" izbrana tudi tekstilna delavka iz Jaroslavlja. Zaradi delavskega izvora in tega, ker je bil njen oče vojni heroj, ki je kot tankist umrl v vojni s Finsko, je Tereškova hitro postala favoritinja za prvi ženski polet v vesolje.

Z Vostokom 6 za tri dni okoli Zemlje
Po uspešno opravljenem urjenju za pilotko se je novembra 1962 odločilo, da bo prvi ženski polet opravljen marca ali aprila. Po prvotnem načrtu bi morali v vesolje poleteti kar dve ženski v ločenih vesoljskih vozilih Vostok 5 in Vostok 6, a je marca prišlo do spremembe načrta. Opprava je bila prestavljena na junij, prvi med dvojno izstrelitvijo pa je poletel Valerij Bikovski, dva dni zatem pa še Tereškova.

Na tridnevni misiji je 48-krat obletela Zemljo in izvedla vrsto poskusov, kako pot v vesolje vpliva na žensko telo. Med poletom sta se oba Vostoka približala na manj kot 5 km, pri čemer sta se oba kozmonavta po radijski zvezi pogovorila z voditeljem Sovjetske zveze Hruščovom. Čeprav je bilo Tereškovi med poletom večinoma neprijetno, tako kot pri slabosti, je bil polet Tereškove tudi v propagandne namene pri dokazovanju enakopravnosti žensk.

Propagandna zmaga SZ v boju z ZDA
Komunistična Sovjetska zveza se je tako hvalila, da je na tem področju naprednejša od ZDA, ki so svojo prvo astronavtko - Sally Ride - v vesolje poslale šele dvajset let pozneje - leta 1983. Sicer so tudi Rusi naslednjo kozmonavtko, Svetlano Savicko v vesolje poslali šele leta 1982, potem pa leta 1997 le še Jeleno Kondakovo.

Herojski status vodil v sam državni vrh
Po uspešnem poletu je Tereškova postala herojinja in najbolj priljubljena ženska v Sovjetski zvezi. Uspeh je tudi dobro izkoristila. Najprej se je poročila z Andiranom Nikolajevim, do tedaj edinim samskim kozmonavtom, ki je poletel v vesolje. Poročil ju je sam tedanji voditelj Sovjetske zveze Hruščov. Ob študiju se je Tereškova hitro povzpela v vrhu komunistične partije, kjer je bila od leta 1971 do 1989 vseskozi članica centralnega komiteja in Vrhovnega sovjeta Sovjetske zveze.

Po vrnitvi v politiko še vrnitev v vesolje?
Kljub razpadu komunističnega režima in države je Tereškova ostala eno najuglednejših imen Rusije. Leta 2011 se je vrnila v politiko in je kot članice Putinove Združene Rusije postala poslanka v dumi. Pri 76 letih je Tereškova tako še zelo vitalna in željna novih podvigov. Pred dnevi je celo dejala, da bi z veseljem poletela na Mars, pa četudi le z enosmerno vozovnico