Digitalni DVB-T signal na kanalu 51 z oddajnika na Nanosu bodo še naprej oddajali, vendar z zmanjšano močjo. Foto: RTV SLO
Digitalni DVB-T signal na kanalu 51 z oddajnika na Nanosu bodo še naprej oddajali, vendar z zmanjšano močjo. Foto: RTV SLO

V pondeljek, 22. novembra 2010, bo ob 22.30 RTV Slovenija prenehal analogno oddajanje programa TV Koper-Capodistria s kanala 27, ki ga oddajajo z omenjenega oddajnika. Čez slabih pet ur bo TV Koper - Capodistria na istem kanalu začel digitalno oddajanje.

Analogno oddajanje bo ukinjeno tudi na drugih lokacijah
Digitalni DVB-T signal na kanalu 51 z oddajnika na Nanosu bodo oddajali še naprej, vendar z zmanjšano močjo. Hkrati z ukinitvijo analognega oddajanja TV Koper-Capodistria na Nanosu bodo prenehali analogno oddajati ta program še na naslednjih lokacijah: Ajdovščina, Borovnica, Gorenja vas, Grahovo, Idrija 1, Idrija 2, Javorje, Kisovec, Košana, Movraž, Ortnek, Podbrdo, Sežana, Tolmin, Trbovlje, Zagorje. Na vseh omenjenih lokacijah se bo začelo digitalno oddajanje programa TV Koper - Capodistria.

Kdor bo še naprej želel sprejemati program TV Koper - Capodistria prek sobne ali strešne antene, mora imeti od torka naprej digitalni pretvornik, ki ga priklopi med anteno in stari TV-sprejemnik, ali TV-sprejemnik z vgrajenim digitalnim pretvornikom. Ta mora omogočati sprejetje signalov MPEG-4. Če je gledalec že priklopil DVB-T sprejemnik in ta ne preklopi samodejno na novi kanal, je potrebna ročna nastavitev ali ponovni zagon samodejnega iskanja programov.
Kratka zgodovina oddajnika
19. julija 1960 je bila v Beogradu na predlog RTV Ljubljana sprejeta odločitev, da se začne na Nanosu graditi "moderen objekt", v katerem bodo postavljeni oddajniki, agregat, transformatorska postaja, delavnica, garaža in prostor za tehnično osebje. Poleg tega naj bi še zgradili oddajni stolp višine 50 m in postavili podzemski kabel 10 kV, dolžine 1.300 m, za napajanje z električno energijo.

Svečano odprtje novega oddajnega centra je bilo 15. decembra 1962. Do leta 1969 so bile kupljene nove mikrovalovne zveze Marelli na 4 Ghz ter precej instrumentov tovarne Rohde&Schwarz. Začeli so se ustvarjati tudi prenosi neposredno s terena. V tem času je Jugoslovanska Radiotelevizija postala članica Evrovizije in na Nanosu so prek Italije Jugoslavijo povezali z Evropo.

11. novembra 1970 prvič poskusno oddajali barvni test
Februarja 1969 je orkanska burja z močnim sneženjem porušila antenski stolp. Poznejše meritve in primerjave so pokazale, da je takrat veter pihal s hitrostjo 240 km/h. Nov stolp, visok 42 metrov, je bil končan novembra istega leta. Takrat so dobili tudi UHF-oddajnik Philips z močjo 20 kW s klystronom. Ta oddajnik je bil takrat eden najsodobnejših v Evropi.

Antenski stolp so morali povišati za 10 metrov zaradi montaže UHF-anten, ki so imele tako rekoč krožni diagram. 11. novembra 1970 so prvič poskusno oddajali barvni test na Siemensovem oddajniku, po postavitvi Philipsovega oddajnika pa so začeli redno oddajanje barvnega testa in poskusnega programa iz studia TV Koper. Začetek poskusnega oddajanja je bil 28. decembra 1970, rednega pa 28. junija 1971.