Poskusni analogni izklop so sinoči doživeli tudi zamejski Slovenci. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Poskusni analogni izklop so sinoči doživeli tudi zamejski Slovenci. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Manjšinci o digitalizaciji

Po Fillijevih besedah bo s tem vzpostavljen boljši stik slovenskih manjšin v sosednjih državah z matično državo. "Mi imamo v Avstriji in Italiji težavico, ker imamo drugačen tehnološki standard in želeli smo posebej na to opozoriti, da se lahko naši rojaki temu prilagodijo," je direktor RTV SLO pojasnil namen novinarske konference na avstrijskem Koroškem.

Kot je za RTV SLO poročal dopisnik Lojze Kos, je namreč nekaj tisoč televizijskih anten in vsaj dvakrat toliko gledalcev sinoči doživelo opozorilni molk glede analognega oddajanja tudi na avstrijskem Koroškem in se znašlo pred vprašanjem, kako naprej.

Po besedah predsednika komisije za programske vsebine RTVS, namenjene Slovencem v sosednjih državah, Janka Malleja bo začela RTV SLO izbraževati slovenske novinarje iz vseh manjšin v sosednjih držav. Z novim letom pa bodo zamejci dobili na Multimedijskem centru RTV SLO svojo spletno stran.

Vsi prisotni na novinarski konferenci, ki sta se jo udeležila tudi direktor Radia Slovenija Miha Lampreht in v.d. direktorja Televizije Slovenije Janez Lombergar, so se strinjali, da morajo aktualni in predvsem kulturni dogodki iz celotnega zamejskega prostora dobiti enakovredno mesto in več prostora v vseh programih RTV SLO.

Manjšinci o digitalizaciji