TV Slovenija je o Frideriku Preglu posnela dokumentarec, dostopen tudi v MMC-jevem arhivu. Foto: EPA
TV Slovenija je o Frideriku Preglu posnela dokumentarec, dostopen tudi v MMC-jevem arhivu. Foto: EPA

Z omenjeno naložbo bo Kemijski inštitut Ljubljana pridobil ustrezne prostore za opravljanje raziskovalno-izobraževalne dejavnosti. Raziskovalcem, zaposlenim in drugim obiskovalcem inštituta bo na voljo pet novih raziskovalnih laboratorijev, s čimer se bo zmanjšala prostorska stiska v obstoječih objektih in omogočila namestitev nove vrhunske raziskovalne opreme, so zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Projekt pa ne bo uredil le prostorske stiske, temveč bo po prepričanju ministrstva tudi okrepil ustanovo in prispeval k višji kakovosti izdelkov in storitev. V času finančne in gospodarske krize je namreč krepitev raziskovalne in razvojne dejavnosti nadvse pomembna, saj pozitivno vpliva tudi na gospodarstvo, poudarjajo na ministrstvu.


V treh letih od začetka izvajanja projekta bo predvidoma ustvarjenih sedem novih delovnih mest, objavljeni trije patenti in tri znanstvene objave. Za izvajanje projekta je odgovorno ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport v vlogi posredniškega telesa.
Odločbo o dodelitvi sredstev za gradnjo centra je izdalo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in s tem neposredno potrdilo projekt. Skupna vrednost projekta znaša 10,6 milijona evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 7,2 milijona evrov.
Friderik Pregl (1869-1930) je bil slovensko-avstrijski zdravnik in kemik, prejemnik Nobelove nagrade za kemijo. Znan je bil po svojih raziskavah v biokemiji in organski mikroanalizi.