Osamu Šimomura je bil prvi, ki je odkril protein v meduzi. Foto: EPA
Osamu Šimomura je bil prvi, ki je odkril protein v meduzi. Foto: EPA

Japonec Osamu Šimomura ter Američana Martin Chalfie in Roger Tsien so protein GFP odkrili v meduzi, znanstvenikom pa naj bi pomagal pri odkritju zametkov številnih bolezni, med njimi tudi raka in Alzheimerjeve bolezni, ter pri odkrivanju številnih škodljivih bakterij.

"Letošnja Nobelova nagrada za kemijo nagrajuje odkritje proteina GFP in serijo pomembnih razvojnih stopenj proteina, ki je postal eden ključnih pripomočkov v bioznanosti," so povedali na slovesnosti v Stockholmu in dodali, da so znanstveniki omenjeni protein prvič našli leta 1962. "Od takrat je protein postal eden najbolj uporabnih v sodobni bioznanosti. S pomočjo proteina GFP lahko znanstveniki opazujejo procese, ki so bili prej nevidni, kot sta na primer razvoj živčnih celic v možganih in razvoj kancerogenih celic," so še zapisali v obrazložitvi.

Japonec Šimomura je izoliral protein iz meduze na obali Severne Amerike in odkril, da pod ultravijolično lučjo sveti v svetlo zeleni barvi. Chalfie je nato dokazal uporabnost proteina GFP kot neke vrste genetskega vodila za raziskovanje, Tsien pa je še razširil barvno paleto proteina, kar znanstvenikom omogoča, da sočasno spremljajo več različnih bioloških procesov.

Nobelove nagrade že od leta 1901
Nagrajenci bodo za svoje odkritje dobili 10 milijonov švedskih kron, kar je približno 1,4 milijona dolarjev. Nobelove nagrade za dosežke na področju medicine, kemije, fizike, literature in prizadevanja za mir podeljujejo od leta 1901. Švedski inštitut tradicionalno najprej razglasi nagrajence s področja medicine, sledijo pa še vsi drugi. Leta 1968 je švedska centralna banka zbirki Nobelovih nagrad dodala še Nobelovo nagrado iz ekonomije.

B. T.