Kemijski inštitut spada med najbolj znane slovenske raziskovalne ustanove. Foto: BoBo
Kemijski inštitut spada med najbolj znane slovenske raziskovalne ustanove. Foto: BoBo
Na Kemíjskem inštitutu so podelili Preglove nagrade


Udeležence je najprej nagovoril direktor inštituta Gregor Anderluh, ki je med drugim izrazil upanje, da bo nova vlada uspešno naslovila probleme, s katerimi se znanost spoprijema. Znanost je namreč tisti kreativni potencial, ki Slovenijo postavlja na inovativni zemljevid sveta. Je eden izmed temeljev slovenske družbe, zato ji moramo nameniti dovolj pozornosti, je poudaril Anderluh.

Častni govorec dogodka predsednik republike Borut Pahor pa je med drugim pozdravil prizadevanja inštituta, da znanstvenikom vseskozi zagotavlja mednarodno primerljive pogoje za delo, ki privedejo do vrhunskih raziskovalnih rezultatov.

V nadaljevanju slavnostnega dogodka so raziskovalcema Mojci Benčini in Gvidu Bratini podelili letošnjo Preglovo nagrado, ki predstavlja priznanje za vrhunske dosežke na področju osnovnih ali uporabnih raziskav s področja kemije in sorodnih ved.

Raziskovanje prirojene imunosti
Višja znanstvena sodelavka na Kemijskem inštitutu Benčina sodi med najprodornejše slovenske raziskovalke na področjih imunologije, mikrobiologije in sintezne biologije. Velik del njenih nedavnih raziskovalnih aktivnosti zaznamuje področje prirojene imunosti. Na tem področju je prispevala pomembna odkritja pri določitvi mehanizma aktivacije znotrajceličnih Tollu podobnih receptorjev TLR9 in TLR3 ter tudi receptorja TLR5.

Na področju sintezne biologije je sodelovala pri razvoju logičnih operacij v sesalskih celicah in genetsko kodiranih senzorjev. Ukvarja se tudi z znanstveno zanimivim področjem sonogenetike, kjer razvija tehnike selektivne aktivacije sesalskih celic z ultrazvokom.


Organski polprevodniški sloji

Redni profesor na Univerzi v Novi Gorici Bratina sodi med najprodornejše raziskovalce na področju raziskav elektronskih, optičnih in strukturnih lastnosti tankih organskih polprevodniških slojev in dvodimenzionalnih materialov. V zadnjih letih je veliko pozornosti posvetil transportu električnega naboja po organskih polprevodnikih in materialnih sistemih, povezanih z grafenom.

Ukvarja se tudi s karakterizacijo začetnih faz rasti organskih polprevodnikov na grafenu in podobnih dvodimenzionalnih materialih, pri tem pa uporablja pretežno mikroskop na atomsko silo z izpeljanimi metodami.

Štipendija za mlado raziskovalko
Kemijski inštitut je tretje leto zapored podelil tudi doktorsko štipendijo Janka Jamnika za perspektivno mlado raziskovalko ali raziskovalca. Štipendijo je prejela Vesna Štih s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru. Štipendija vključuje redno zaposlitev na inštitutu, stroške vpisnine na doktorski študij, obisk ene konference letno po njeni izbiri in stroške do polletnega izpopolnjevanja v tujini.

Podelitev Preglove nagrade, ki je poimenovana po kemiku in Nobelovem nagrajencu slovenskega rodu Frideriku Preglu (1869–1930), je osrednji dogodek v okviru Tedna Kemijskega inštituta.

Na Kemíjskem inštitutu so podelili Preglove nagrade