Bolden je na konferenci opozoril, da morajo ZDA vzpostaviti odnos do drugih držav, ki bo temeljil na enakosti vseh udeležencev v vesoljskih raziskovanjih. Foto: EPA
Bolden je na konferenci opozoril, da morajo ZDA vzpostaviti odnos do drugih držav, ki bo temeljil na enakosti vseh udeležencev v vesoljskih raziskovanjih. Foto: EPA

Charles Bolden je spregovoril na srečanju astronomov in poudaril, da je nesprejemljiv način delovanja Združenih držav Amerike, ki sama naredi načrt za vesoljske odprave in poskuse, nato pa povabi druge države, če želijo sodelovati. "Obnašati se moramo kot pravi sodelavci, kar pomeni, da smo vsi za mizo, ko se načrtuje naslednje projekte."

Če bo sodelovalo več mednarodnih strokovnjakov in vesoljskih agencij, bodo po Boldnovih besedah tudi odprave uspešnejše, stroški in poznavanja posameznih področij se bodo porazdelili, hkrati pa se bo izboljšal tudi ugled same Amerika v svetu. Zdaj z Ameriko ljudje povezujejo le podobe vojakov, ki korakajo po tujih deželah, je še prepričan prvi mož Nase.

Odločitev je odvisna od Obame
Na to mesto ga je sicer imenoval zdajšnji ameriški predsednik Barack Obama, Bolden pa je astronavtski veteran, ki je sodeloval v štirih poletih v vesolje in pri razvoju Hubblovega vesoljskega teleskopa. Zdaj vodi agencijo, ki ima dokaj negotovo prihodnost.

Obama se mora namreč odločiti, kakšna bo ameriška vesoljska usmeritev v naslednjih letih. Ali bodo zgradili novo vesoljsko plovilo, ki bo popeljalo človeško posadko na Luno ali pa bodo vzpostavili povsem drugačno in novo vizijo delovanja.

"Ne vem, kako se bo predsednik odločil," je dejal Bolden, čeprav je prepričan, da bo Obama podprl krepitev programov znanstvenega raziskovanja v vesolju. Nasa bi zato potrebovala več denarja, saj bi le tako lahko obdržala močan program človeških poletov v vesolje, je dodal. Z aplavzom so to trditev podprli tudi navzoči astronomi.