WhatsApp je Facebookova aplikacija. Foto: EPA
WhatsApp je Facebookova aplikacija. Foto: EPA

WhatsApp je v ponedeljek zvečer sporočil, da so napako že odpravili, in vseh 1,5 milijarde uporabnikov aplikacije pozval, naj jo posodobijo.

Ranljivost aplikacije so odkrili na začetku maja, varnostno luknjo pa so odpravili v nekaj dneh. Po poročanju Financial Timesa in bloga TechCrunch naj bi za napadom stalo izraelsko podjetje NSO, ki različnim vladam prodaja vohunsko programsko opremo. Pri WhatsApp sicer domnevajo, da naj bi bili tarča hekerskih napadov zgolj izbrani uporabniki aplikacije.

Po poročanju britanskega BBC-ja so napadalci za vdor v telefone uporabljali funkcijo glasovnega klicanja. Tudi če klic ni bil prevzet, je bila na telefon nameščena programska oprema za nadzor. Hkrati ta klic pogosto ni ostal shranjen v telefonskem dnevniku klicev.

Hekerski napad je prizadel tako pametne telefone z Googlovim Androidnim sistemom kot tudi Applove Iphone, telefone z Microsoftovimi Windowsi ter Samsungovim sistemom Tizen.

Preiskava že poteka in WhatsApp je vanjo po poročanju nemške tiskovne agencije DPA vključil tudi pristojne ameriške oblasti.

Najbolj znan proizvod podjetja NSO je vohunska programska oprema Pegasus, ki zmore po doslej znanih informacijah na pametnih telefonih doseči mikrofone in kamere, zbirati podatke o lokacijah uporabnika ter preverjati spletno pošto in kratka sporočila na telefonih. V odzivu so iz NSO-ja sporočili, da podjetje samo ne uporablja lastne programske opreme, ampak to počnejo tajne in varnostne službe, je poročal Financial Times.