Facebook se bo na odločitev nemškega urada pritožil. Foto: Reuters
Facebook se bo na odločitev nemškega urada pritožil. Foto: Reuters

Gre za prelomen primer, ki bi lahko s povezovanjem zaščite osebnih podatkov in nadzora konkurence spremenil pravila igra na tem področju, a na nemških sodiščih bi se lahko vlekel dolga leta.

Facebook ima v Nemčiji prevladujoč položaj in ga tudi zlorablja, so ob objavi odločitve poudarili v uradu s sedežem v Bonnu. Ta je sicer že decembra v preliminarnem poročilu ocenil, da bi morali Facebook omejiti pri zbiranju podatkov.

Nič več "kombiniranja" podatkov

Ameriški tehnološki velikan "v prihodnje ne bo svojih uporabnikov smel več siliti, da sprejmejo tako rekoč neomejeno zbiranje oziroma prenašanje podatkov, ki niso Facebookovi, na njihove račune na Facebooku," je izjavil vodja t. i. bundeskartellamta Andreas Mundt. Aplikaciji Whatsapp in Instagram, ki sta v lasti Facebooka, lahko nadaljujeta zbiranje podatkov. A Facebook teh ne bo več mogel "kombinirati" s podatki svojih uporabnikov, če ti v to ne bodo izrecno privolili, so še pojasnili v uradu.

Nemški urad je namreč še posebej ostro nasprotoval načinu, na katerega Facebook zbira podatke o ljudeh z drugih aplikacij, vključno z njegovih WhatsApp in Instagram. Izjemno kritičen pa je bil tudi do Facebookovega sledenja ljudem, ki sploh niso njegovi uporabniki. Pri tem gre med drugim za sledenje obiskovalcem spletnih strani, na katerih je videti Facebookove gumbke, kot so "Všečkaj" ali "Deli", pa tudi na straneh, na katerih sploh ni jasnega znaka navzočnosti tega družbenega omrežja.

Vodja nemškega urada Andreas Mundt je dejal, da je treba preprečiti združevanje vseh informacij, ki jih Facebook zbira o nas. Foto: Reuters
Vodja nemškega urada Andreas Mundt je dejal, da je treba preprečiti združevanje vseh informacij, ki jih Facebook zbira o nas. Foto: Reuters

Cilj je po besedah Mundta preprečiti združevanje vseh informacij, ki jih Facebook zbira o nas, širše pa tudi prisiliti tehnološke velikane, da prilagodijo svoj model poslovanja pravilom konkurenčnega prava. Konkretno to pomeni, da bo morala ameriška družba bundeskartellamtu v štirih mesecih predložiti spremembe pogojev uporabe, urad pa jih bo nato odobril.

Nov udarec za Facebook

Ameriškega giganta je odločitev nemških oblasti doletela po zanj precej neugodnem letu 2018, ko je bil ves čas pod plazom kritik. Med drugim so mu očitali, da je služil kot okolje za politične manipulacije in da je slabo ščitil osebne podatke uporabnikov. Še posebej hud udarec mu je zadal škandal z britansko družbo Cambridge Analytica v zvezi z uporabo podatkov uporabnikov Facebooka brez njihove vednosti za politične namene, med drugim med volilno kampanjo ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Družba, ki je ravno v ponedeljek praznovala 15. rojstni dan, se je zaradi tega škandala in tudi zaradi uvedbe splošne uredbe o varstvu podatkov v EU-ju maja lani še posebej znašla pod drobnogledom regulatornih organov.

Facebook namerava odločitev nemškega urada za varstvo konkurence izpodbijati na sodišču.