Znanost in tehnologija
(4)
Pisanje
Dan varne rabe interneta praznuje več kot 100 držav s celega sveta. Foto: BoBo
Z deljenjem fotografij prek Facebooka, Viberja, Instagrama, Snapchata nimamo več nadzora nad zasebnostjo. Foto: Reuters
VIDEO
Svetujemo: varna raba int...

Dodaj v

"Prijaznejši internet se začne s teboj"

Zaznamujemo dan varne rabe interneta
6. februar 2018 ob 11:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Z vsako objavo na spletu se izpostavimo in izgubimo del svoje zasebnosti, dopolnimo svoj spletni ugled in digitalni odtis. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek v februarju - v mesecu varne rabe interneta.

Ustvarjaj, povezuj in širi spoštovanje: prijaznejši internet se začne s teboj je mednarodno geslo letošnjega dne varne rabe interneta, ki spodbuja uporabnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej za njegove najmlajše uporabnike. Promovira ga slovenska točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje Safe.si. Letos je v ospredju problematika pretiranega objavljanja na družbenih omrežjih, saj z deljenjem svojih fotografij in drugih informacij prek Facebooka, Viberja, Instagrama, Snapchata izgubljamo nadzor nad svojo zasebnostjo.

Slovenci na internetu
Po podatkih Statističnega urada RS je v letu 2017 internet vsak dan ali skoraj vsak dan uporabljalo skoraj 70 odstotkov ljudi, starih od 16 do 74 let. Od tega jih je slaba polovica e-veščine obvladovala zelo dobro. Dobra polovica upokojencev interneta ne obvlada, brez e-veščin je tudi četrtina brezposelnih.

Namen dneva varne rabe interneta je tudi spodbuditi uporabnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta in spoštljivemu komuniciranju, še posebej zaradi pojava lažnih novic (fake news), spletnega trpinčenja in nadlegovanja.

Izobraževanje mladih
Opozarjanje na prelahkotno deljenje osebnih podatkov na spletu je namenjeno predvsem mladim, zato so bili k izvajanju aktivnosti na to temo povabljeni številni vzgojno-izobraževalni zavodi. Po podatkih Safe.si se cel mesec v osveščanje v Sloveniji vključuje več kot 230 učiteljev in strokovnih delavcev iz 210 osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih zavodov. Na njihovi spletni strani pa je mogoče najti izobraževalno gradivo za učence, kvize, nasvete in slovar internetnih pojmov.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
Mirko Tipka
# 06.02.2018 ob 14:31
brez e-veščin je tudi četrtina brezposelnih.

Tole je pa visoka številka. Kako pa ljudje danes najdejo službo? Že če si prijavljen na 100+ portalov, vsak dan sodeluješ v raznih e-delavnicah,... pa težko najdeš službo.
RJSlo
# 07.02.2018 ob 12:13
No ja. Pa bo spet polno teorij zarot. Če bi uporabniki najprej sprejeli preprposto dejtvo, da jim interne tomogoča nekaj, kar skoraj nima primere v človeški zgodovini bi se temu primerno tudi obnašali.

Kdor nima kaj skrivati, mu je za sledenje vseeno.
Sklonjen
# 09.02.2018 ob 09:41
"Prijaznejši internet se začne s teboj"

A to pomeni, da naj poleg nadzora in cenzure institucije, uvedem še avtocenzuro??!
izo
# 07.02.2018 ob 07:10
Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek v februarju - v mesecu varne rabe interneta.

varnega interneta že dolgo ni več, oz je že od štarta bil narejen na način, da to ni (drugače sploh ne bi bil dosegljiv za navadne smrtnike). postanate del mreže svetovne špijunaže s centrom v gorovju utaha in to je to. vse ostalo je samo za dimno zaveso-
Kazalo