Progres je namenjen oskrbovanju ISS-ja. Foto: EPA
Progres je namenjen oskrbovanju ISS-ja. Foto: EPA

"Oddaljuje se od nas," je sporočil poveljnik ISS-ja, astronavt Aleksander Skvorcov, potem ko je odpovedal avtomatski proces spajanja in se je Progres odpeljal mimo postaje, od katere je zdaj oddaljen okoli tri kilometre.

Skvorcov je pojasnil, da se je plovilo nenadzorovano vrtelo in nato ni bilo več vidno. Po poročanju ruskih medijev na Progresu ni bilo nobene nesreče, znova pa ga bodo poskusili spojiti s postajo v nedeljo.

Iz ameriške vesoljske agencija Nasa so sporočili, da se je pokvarila elektronska naprava in s tem radijska zveza, ki je potrebna za dokončanje spajanja s postajo.

"Najprej je bilo vse videti v redu in tovorna ladja se je začela približevati postaji. Nato se je nekaj zgodilo in je šla mimo," je sporočil tiskovni predstavnik ruskega vesoljskega nadzornega sveta Valerij Lindin.

Daljinsko voden Progres na ISS, kjer se nahaja šestčlanska posadka, prinaša 2,6 ton tovora - hrano, vodo, gorivo in opremo, iz ruskega vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu pa so ga izstrelili v sredo. Posadka zaradi ponesrečenega poskusa ni bila nikoli v nevarnosti.