Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Po zadnjih podatkih ministrstva za digitalno preobrazbo so v javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu prejeli 2277 vlog in izdali 669 pozitivnih odločb. V prihodnjih dneh bo izdanih še 195 pozitivnih odločb, skupaj torej nekaj manj kot 870, je na srečanju z novinarji povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Seznam upravičencev se bo razširil

Sklad je poziv za razdelitev računalnikov objavil 12. aprila. Rok za oddajo vlog bi se sicer po prvotnih načrtih iztekel v soboto, a je sklad na začetku tedna poziv podaljšal do konca meseca.
Po besedah ministrice se bo seznam upravičencev do računalniške opreme z julijem razširil na starše oz. zakonite zastopnike, ki so uvrščeni v drugi dohodkovni razred in imajo vsaj enega otroka, vključenega v osnovnošolsko izobraževanje.

Če bodo računalniki za izposojo še na voljo, bodo skupino upravičencev razširili na tretji dohodkovni razred, do skupno šestega. "Vsega skupaj je 300.000 upravičencev in verjamem, da nas boste, ko bomo prišli do tretjega dohodkovnega razreda, že spraševali, kdaj bomo nabavili nove prenosnike," je prepričana ministrica.

Na ministrstvu so ob tem pojasnili, da so bile prve odločbe izdane v ponedeljek, tako da bi lahko prvi upravičenci računalnike po pošti prejeli v prihodnjih dneh. Skupaj z njimi bodo dobili še navodila za uporabo, miško in podlogo za miško.

Linux in Microsoft Teams

Prenosniki bodo imeli nameščen odprtokodni operacijski sistem Linux, različico Pop OS, ter vso potrebno programsko opremo za brskanje po spletu, branje in pošiljanje elektronske pošte. Na računalnikih so tudi že vnaprej nameščeni programi za delo oz. šolanje od doma, kot so LibreOffice, Zoom in Microsoft Teams.

Kot so še poudarili na ministrstvu, imajo računalniki nameščeno tudi protivirusno zaščito.
Stojmenova Duh je poleg računalnikov predstavila tudi nekatera druga delovanja ministrstva. Tako so že pripravili in v koalicijsko usklajevanje poslali izhodišča za krovni zakon o digitalni preobrazbi, jeseni pa bi lahko sledilo medresorsko usklajevanje.

Kaj še počne ministrstvo za digitalno preobrazbo

Emilija Stojmenova Duh. Foto: BoBo/Borut Živulović
Emilija Stojmenova Duh. Foto: BoBo/Borut Živulović

Dejavnosti obenem potekajo za prenos evropskega akta o umetni inteligenci v slovensko zakonodajo, za vzpostavitev kompetenčnega centra za čipe in polprevodniške tehnologije in kompetenčnega centra za umetno inteligenco. V sklepni fazi je tudi priprava strategije o čipih in polprevodnikih, ki bo končana v juliju in posredovana v medresorsko usklajevanje.
Ministrica je povedala tudi, da je ne skrbi podatek, da na na prvi rok javnega razpisa za financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in upravljanja sistema javnega obveščanja in alarmiranja ni prispela nobena vloga.

Sorodna novica SDH in T-2 dosegla dogovor glede poplačila operaterjevega dolga, stečajni narok preložen

"Razpis smo pripravili, nato so operaterji prišli do nas in pojasnili, da še niso pripravljeni in potrebujejo še malo časa. Ampak nič hudega, ker so tudi napovedali, da jim na prvem roku ne bo uspelo oddati vloge in da se bodo vsi odzvali na drugem roku," je dejala. Drugi rok bo za prijavo na razpis sledil julija.

Po besedah Stojmenove Duh je pomembno, da se na razpis odzovejo vsi štirje operaterji, ki so trenutno na trgu. "Ker tudi če bi recimo trije operaterji oddali vlogo na prvem roku, eden pa ne, bi še vedno morali počakati na drugi rok. Zdaj pomeni samo, da so se vsi skupaj odločili, da bodo šli na drugo odpiranje," je pojasnila.

Sorodna novica Zaradi slabe obiskanosti zaprli 60 od 222 digiinfotočk po državi

Ministrica je poudarila še spremembe, ki se napovedujejo na področju ponudnikov telekomunikacijskih storitev, potem ko je Telemach pred dnevi napovedal prevzem T-2. "Mogoče je prav, da se niso odzvali v tem roku, da vidimo, kako se bo vse skupaj razpletlo," je dejala.

Po izteku pilotskega obdobja projekta Digiinfo točke bo zdaj sledila ocena, v okviru katere bodo preverili, katere storitve se najbolj uporabljajo, kdaj so bile točke najbolj obiskane in koliko točk se potrebuje. Ministrica je ob tem zagotovila, da bodo projekt zagotovo nadaljevali tudi v prihodnje, in za jesen napovedala nov razpis.