Vesoljska postaja že več kot 20 let kroži 400 kilometrov nad Zemljo. Foto: AP
Vesoljska postaja že več kot 20 let kroži 400 kilometrov nad Zemljo. Foto: AP

Raziskovanje vesolja na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) je za zdaj še eno od zadnjih področij civilnega sodelovanja med ZDA in Rusijo po ruski vojaški agresiji na Ukrajino, zaradi katere so se odnosi med Washingtonom in Moskvo znašli na najnižji točki po koncu hladne vojne.

Po napadu na Ukrajino februarja lani je generalni direktor ruske vesoljske agencije Roskozmos Jurij Borisov nato julija presenetil z napovedjo, da se namerava Moskva umakniti iz projekta ISS-ja po letu 2024, a je dan pozneje Nasa sporočila, da se sodelovanje z Rusi vseeno nadaljuje.

Vodja Nase Nelson je med predstavitvijo misije Artemis II v kanadski prestolnici Ottawa poudaril zgodovino ameriškega in sovjetskega sodelovanja v vesolju med hladno vojno, ob tem pa izrazil pričakovanje, da se bo to sodelovanje med ZDA in Rusijo nadaljevalo tudi med vojno v Ukrajini.

Kot je dejal Nelson, popolnoma obsojajo agresijo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je napadel suvereno državo, a kar se tiče sodelovanja astronavtov in kozmonavtov na ISS-ju, se to po njegovih besedah na zelo profesionalen način nadaljuje brez težav. "In pričakujem, da se bo to nadaljevalo vse do konca desetletja, ko bomo vesoljsko postajo umaknili iz orbite," je dejal.

Nekdanji demokratski senator Nelson je na čelu Nase od maja leta 2021. Foto: Reuters
Nekdanji demokratski senator Nelson je na čelu Nase od maja leta 2021. Foto: Reuters

V orbiti od leta 1998

ISS je delno nastal tudi iz pobude za izboljšanje odnosov med ZDA in Rusijo po razpadu Sovjetske zveze ter koncu hladne vojne, med katero sta bili velesili vpeti tudi v vesoljsko tekmo.

Mednarodna vesoljska postaja je sicer skupen projekt petih vesoljskih agencij – ameriške, ruske, kanadske, japonske in evropske. V orbiti je že od leta 1998 in ima stalno posadko od leta 2000. Postaja je namenjena predvsem raziskavam učinka mikrogravitacije in kozmičnega sevanja, v njenem laboratoriju je bilo opravljenih več kot 3000 znanstvenih raziskovanj.

Njeno delovanje je bilo predvideno do leta 2024, a so nato življenjsko dobo podaljšali še do leta 2030, nato pa naj bi ISS na začetku leta 2031 potopili v Tihi ocean.

Po načrtih Nase naj bi postajo strmoglavili v del oceana, ki je od kopnega najbolj oddaljena točka na Zemlji in kjer je končalo že na tone vesoljskih odpadkov.