Janez Potočnik je opozoril na pomen razvoj informacijskih tehnologij za izhod iz gospodarske krize. Foto: EPA
Janez Potočnik je opozoril na pomen razvoj informacijskih tehnologij za izhod iz gospodarske krize. Foto: EPA

Komisar Potočnik je ob odprtju Microsoftove NT-konference v Portorožu še razložil, da zaradi zaostrenih gospodarskih razmer vlaganje v znanost in tehnologijo tudi na račun večjega zadolževanja do določene mere podpira Evropska komisija.

"Zasledovati je treba javnofinančne interese, vendar obstajajo še druge možnosti poleg zmanjševanja sredstev za znanost in raziskave. Pomembno je, da so investicije pametne," je še dejal.

Vlaganja v znanost in raziskave Evropska komisija po navedbah Potočnika spodbuja z že obstoječimi programi, za kar iz evropskega proračuna namenjajo čedalje več sredstev. "Sredstva za znanost in raziskave v evropskem proračunu se do leta 2013 povečujejo realno za približno 10 odstotkov letno, kar je dober trend glede na težke čase, v katerih smo," je pojasnil Potočnik.

Med področja, ki se jim v prihodnosti pri informacijskih tehnologijah odpira največ priložnosti, po Potočnikovih besedah sodita izobraževanje in zdravstvo. Kljub gospodarski krizi pa bi bilo po njegovem mnenju treba nadaljevati tudi razvoj zelenih tehnologij.

T. K.