V svetu zaradi bolezni vsake tri sekunde umre otrok, mlajši od pet let. Foto: EPA
V svetu zaradi bolezni vsake tri sekunde umre otrok, mlajši od pet let. Foto: EPA

Sklad naj bi v prihodnjih desetih letih zagotovil štiri milijarde dolarjev za cepljenje 500 milijonov otrok v 70 najrevnejših državah sveta. Programe cepljenja naj bi izvajala Zveza Gavi, ki združuje države v razvoju in države donatorke, tudi med drugim tudi Svetovno zdravstveno organizacijo.

S sredstvi sklada naj bi do leta 2015 rešili pet milijonov otroških življenj, še pet milijonov pa v letih po tem. Dokončno si želijo tudi ustaviti otroško paralizo.

Velika Britanija skladu dve milijardi evrov
Sklad naj bi posojila dobil od mednarodnih finančnih institucij in zasebnih vlagateljev. Velika Britanija se je zavezala, da bo v sklad v 20 letih prispevala 2,05 milijarde evrov, med glavnimi donatorkami pa je tudi Francija. Sklad je podprlo še pet evropskih držav, pa tudi Brazilija in Južnoafriška republika, papež Benedikt XVI. in glasbenika Bono in Bob Geldof.

Gre za največje prizadevanje za cepljenja otrok proti nalezljivim boleznim, kot so otroška paraliza, ošpice in davica, kar bo pripomoglo k uresničitvi razvojnih ciljev tisočletja.