Rusija si vse bolj prizadeva postati samozadostna na tehnoloških platformah. Foto: Reuters
Rusija si vse bolj prizadeva postati samozadostna na tehnoloških platformah. Foto: Reuters

Analize so namreč pokazale, da Wikipedija "ne premore dovolj podrobnih in zanesljivih podatkov o ruskih regijah in življenju v državi", so sporočili. Novi, še neimenovani vir bo "objektivno odseval državo, njeno prebivalstvo in raznolikost ruskega naroda".

Da bi Rusijo upodobili "objektivneje in točneje", so zbrali okoli 50.000 knjig in arhivskih dokumentov iz knjižnic 27 ruskih regij, njihov cilj pa je, da bi na neki točki na spletu prevedli zgodovino vsake ruske regije in mesta. A, kot poroča BBC, bo morala nova stran nadoknaditi veliko - Wikipedija je namreč šesta najbolj priljubljena spletna stran na svetu. Ruska izdaja spletne enciklopedije pa ima več kot en milijon vpisov.

Vse večji nadzor nad spletom
Čeprav je predsedniška knjižnica izrazila prepričanje, da bo nova spletna stran postala ena najbolj priljubljenih ruskih strani, pa imajo nekateri pomisleke. "Mislim, da politiki ne morejo iskreno pričakovati, da se bo vladna alternativa Wikipediji resnično obnesla," je za Newsweek Europe povedal Kevin Rothrock, urednik RuNet Echa. "Verjetneje je, da si skušajo politiki, ki promovirajo to zamisel, pridobiti nekaj poceni točk pri Kremlju z izražanjem svoje velike predanosti ruski "digitalni suverenosti", ki je danes najljubša tema pogovorov."

Najnovejša poteza prihaja v času vse večjega nadzora Kremlja nad spletom. Marca so onemogočili spletne strani nasprotnikov in kritikov predsednika Vladimirja Putina, avgusta pa je začel veljati zakon, ki nalaga blogerjem z več kot 3.000 bralcev dnevno, da se registrirajo pri regulatorju za množične medije.