Saturn, kot ga je pred leti posnela sonda Cassini. Sonce je na drugi strani in lepo osvetljuje prstane. Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI
Saturn, kot ga je pred leti posnela sonda Cassini. Sonce je na drugi strani in lepo osvetljuje prstane. Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI

Šesti planet od Sonca se je oblikoval pred približno 4,5 milijarde leti skupaj z drugimi planeti v Osončju in je tako bil skoraj svoj celoten obstoj brez zanj značilnih prstanov, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

Sorodna novica Foto: Najboljši Cassinijevi posnetki "dragulja Osončja"

Astronomi že dolgo domnevajo, da so prstani relativno mladi, nastali pa bi lahko ob trku Saturnovih lun ali eksploziji kometa v bližini planeta. Njihova starost je bila doslej velika uganka.

Podatke, na podlagi katerih so izračunali starost, so pridobili z ameriško-evropsko sondo Cassini, ki so jo izstrelili leta 1997. Do konca misije leta 2017 je Saturn obkrožila 22-krat, pri čemer je krožila znotraj prstanov. Tako se jim je približala najbolj od vseh vesoljskih plovil doslej.

Instrumenti na sondi so omogočili meritve gravitacijskih sil, s katerimi so prstani in planet vplivali na sondo. Na osnovi tega so ocenili maso prstanov ter nato v kombinaciji z drugimi podatki še starost. "Šele ko se je Cassini v zadnjih obkrožitvah tako približal planetu, smo lahko zbrali podatke za te ugotovitve," je povedal vodilni avtor z rimske univerze Sapienza Luciano Iess. Raziskava je objavljena v reviji Science.

Ugotovili so, da ima majhno maso, kar nakazuje, da so prstani mladi, saj z leti pritegnejo več vesoljskih odpadkov, s čimer postanejo težji, so pojasnili na ameriški vesoljski agenciji Nasa. Prstane pa sestavlja 99 odstotkov ledu. Študija se sicer ni ukvarjala z vprašanjem nastanka prstanov, a so podprli teoriji kometa ali trka lun, še piše STA.