Trezor bo segal 120 m v notranjost gore Spitsbergen. Foto: Statsbygg
Trezor bo segal 120 m v notranjost gore Spitsbergen. Foto: Statsbygg
Ob okvari bo za nadaljnje hlajenje semen poskrbelo okolje. Foto: EPA

5 milijonov dolarjev vreden projekt, ki ga bo financirala Norveška, bo izveden v notranjosti gore Spitsbergen na otoku Svalbard, 1.000 km severno od norveške obale. Semena bodo hranjena na -18 stopinjah Celzija, trezor pa bo skoraj brez človeške pomoči upravljal računalnik, zato bo njegovo delovanje tudi izredno poceni.

Svalbard je bil izbran zaradi svoje odročnosti, prav tako pa bo polarni mraz ob mehanskih okvarah hladilnega sistema zagotavljal nadaljnje hlajenje vzorcev, shranjenih v trezorju.

Gre za najbolj severno ležeči naseljeni kraj na Zemlji (na Svalbardu, ki po površini obsega ozemlje v velikosti treh Slovenij, živi okoli 3.000 ljudi). Gradnja se bo začela v letošnjem marcu, trezor pa naj bi bil dokončan in odprt leta 2008. V njem bo prostora za 3 milijone semenskih vzorcev, poroča BBC.

Nekatera semena bo treba nadomeščati na od 20 do 30 let (npr. grah), druga pa lahko zamrznjena preživijo več stoletij (sončnična semena).

Trezor bo dopolnjeval državne semenske banke in bo zadnja rezerva v primeru globalnih katastrof (jedrska vojna, asteroidi, podnebne spremembe). Zadnji primer, ki je opozoril na potrebo po tovrstnem mednarodnem trezorju, se je zgodil septembra na Filipinih, kjer je tajfun uničil državno semensko banko.