Primerjava med vratom kitare in klavirjem. Foto: 144 Notes
Primerjava med vratom kitare in klavirjem. Foto: 144 Notes
144 Notes Algoritem
Ponazoritev bas kitare v 144 Notes. Foto: 144 Notes

Marko in Andraž Kopač sta ustvarila algoritem 144 Notes, katerega glavna novost je predstavitev vsake note z dvema vnaprej določenima barvama. Za lažjo predstavljivost so nižje frekvence hladnejših, višje pa toplejših barv iz spektra mavrice, je sporočil soavtor Marko Kopač.

Aplikacija je uporabna za lažjo vizualizacijo sistema not na različnih glasbilih, kar pri učenju omogoča lažje prehajanje med različnimi zvočili - ali privajanje na več izmed njih hkrati. Trenutno jih je na voljo pet: kitara, bas kitara, 6-strunska bas kitara in klavir. "Prav tako je stran v veliko pomoč pri razumevanju glasbenih lestvic in akordov ter pri komponiranju nove glasbe," je zapisal.

In kakšen je ta barvni sistem? Prva barva označuje oktavo, s čimer se takoj vidi, kje na vratu kitare je ta dosegljiva. Oktava je označena tako z barvo kot številko. Druga barva predstavlja točen položaj note znotraj oktave.

Avtorja sta upoštevala celoten razpon sluha in tako dobila 144 not oziroma 144 barvnih kombinacij. Na spletni strani se lahko tudi uglasi lasten inštrument, celoten program pa je brezplačen, še sporočata Kopača.