Slovenska ekipa na MIT: Roman Jerala, Jan Lonzarić, Nina Pirher, Ana Lasič, Katja Kolar, Eva Čeh, Anže Smole, Vid Kočar, Simon Horvat, Jerneja Mori in Karolina Ivičak. Foto: Kemijski inštitut LJ
Slovenska ekipa na MIT: Roman Jerala, Jan Lonzarić, Nina Pirher, Ana Lasič, Katja Kolar, Eva Čeh, Anže Smole, Vid Kočar, Simon Horvat, Jerneja Mori in Karolina Ivičak. Foto: Kemijski inštitut LJ
Veselje ekipe
Slovenska ekipa se je v treh dozdajšnjih nastopih vedno uvrstila v finale, medtem ko nobena druga ekipa ni bila finalist več kot enkrat. Foto: Kemijski inštitut
»Poglavitna zamisel našega projekta je bila, da istočasno aktiviramo dve veji imunskega sistema in bakterijo napademo prek dveh poti,« pojasnjuje Anže Smole, študent biotehnologije Botehniške fakultete. Foto: MMC RTV SLO

Bili so boljši tudi od najuglednejših univerz, saj so osvojili prvo mesto v generalni razvrstitvi, ob tem pa dosegli tudi prvo mesto na področju zdravja in medicine ter zlato medaljo, so sporočili iz Kemijskega inštituta Ljubljana. Raziskovalna skupina študentov je pod vodstvom mentorjev s Kemijskega inštituta ter ljubljanske univerze predstavila projekt priprave novih vrst cepiva proti bakteriji, ki povzroča raka na želodcu in tankem črevesju.

Med 6 finalisti najbolj ugledne univerze
Med 84 sodelujočimi ekipami na tekmovanju je bila večina iz ZDA, 21 iz Evrope, ter ekipe iz Kanade, Azije, Avstralije in Latinske Amerike. V finale se je uvrstilo 6 ekip, poleg slovenske ekipe še Harvard, Caltech, UC Berkeley, Freiburg in tajvanska univerza NYMU.

Po finalnem nastopu so sodniki iz najuglednejših svetovnih univerz ter biotehnoloških in farmacevtskih podjetij izbrali najboljše projekte. Prvo mesto je osvojila Slovenija, drugo Freiburg ter tretje Caltech.

Slovensko ekipo študentov sestavljajo:
Vid Kočar, Katja Kolar, Jan Lonzarić (študenti biokemije), Eva Čeh, Anže Smole (študenta biotehnologije), Jerneja Mori (študentka mikrobiologije) in Ana Lasič (študentka medicine).

Slovenci vedno v finalu
Slovenska ekipa je veliko nagrado osvojila že pred dvema letoma, medtem ko je bila lani prva na področju medicine. Izstopa pa tudi podatek, da so se slovenski študenti v vseh svojih nastopih vedno uvrstili v finale, medtem ko nobena druga ekipa ni bila finalist več kot enkrat.

»Vedel sem, da smo pripravili odličen projekt, še posebej v tako kratkem času, vendar na tako dobro uvrstitev po pravici povedano nisem računal,« je povedal Simon Horvat z Biotehniške fakultete, ki je bil eden od mentorjev slovenske ekipe.

Projektu so posvetili celo poletje
Študenti so na projektu intenzivno delali od junija do začetka novembra. »Mislim, da so študenti sodnike, ki so jih zelo podrobno izprašali, prepričali s svojo razlago rezultatov pa tudi ciljev in teoretičnega ozadja projekta,« meni mentorica Nina Pirher.

Raziskovalni projekt slovenske ekipe je bil namenjen pripravi visokotehnološkega cepiva proti bakteriji Helicobacter pylori. To je bakterija, ki povzroča nastanek želodčne razjede in je med poglavitnimi povzročitelji raka na dvanajstniku in želodcu. S to bakterijo je okuženih od 20 % do 90 % ljudi na svetu. Najprimernejše zdravilo proti bakteriji bi bilo cepivo, vendar učinkovitega cepiva danes še ne poznamo. Rezultati projekta so odlična popotnica za nadaljnji razvoj, čeprav bo potrebnih še veliko testiranj preden bi cepivo lahko prešlo v terapevtsko uporabo.

Vodja projekta Roman Jerala pravi: “To tekmovanje izkoriščamo za testiranja novih idej, ki odstopajo od običajnih pristopov, predvsem pa je naš namen omogočiti motiviranim in nadarjenim študentom izkušnjo dela na pravem raziskovalnem projektu."

A. S.