Tehnični center ESA-ja v Nemčiji. Foto: EPA
Tehnični center ESA-ja v Nemčiji. Foto: EPA

Predvsem so pogovori pomembni z vidika kandidature Slovenije za sedež nadzornega organa satelitsko-navigacijskega sistema Galileo. ESA v 1. razvojni fazi, gradnji zemeljske satelitske infrastrukture in prvih dveh poskusnih poletov, prispeva polovico od 1,5 milijarde evrov vrednosti faze.

Za sedež organa se od novink potegujejo še Češka in Malta ter osem starih članic. Med temi državami le Slovenija in Malta nista članici agencije niti ne sodelujeta z njo na podlagi sporazuma, npr. kot Češka in Madžarska.

Vlada pojasnjuje, da so stroški sodelovanja v ESA precejšnji, sicer pa tudi ocenjujejo, da bomo morali slej kot prej kmalu pristopiti k sodelovanju ne le zaradi potreb raziskovanja, ampak tudi zaradi potreb države same.

Vodja delegacije ESA, direktor za pravne in mednarodne zadeve ESA Rene Oosterlinck, je dejal, da je Slovenija za agencijo zelo dober partner, obstajajo pa tudi vsi pogoji za poglobitev sodelovanja.

Evropski poslanec Lojze Peterle, pobudnik začetka sodelovanja med Slovenijo in ESA, je ob obisku evropske delegacije povedal, da je sodelovanje z agencijo zelo pomembno predvsem zaradi razvoja različnih tehnologij in ne toliko z vidika pošiljanja prvega slovenskega vesoljca v vesolje.