Gregor Golobič je sporazum podpisal na Nizozemskem. Foto: MVŠZT
Gregor Golobič je sporazum podpisal na Nizozemskem. Foto: MVŠZT
Rosetta
Status sodelujoče države med drugim prinaša tudi več finančnih obveznosti. Na sliki prikaz pristanka Esinega satelita Rosetta. Foto: EPA

Sporazum, ki Sloveniji podeljuje status sodelujoče države, sta Slovenija in ESA podpisali v petek v Noordwijku na Nizozemskem, so še sporočili z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Minister Gregor Golobič je poudaril, da ESA status podeli le tistim članicam EU-ja, ki se lahko pohvalijo z dovolj velikim raziskovalno-razvojnim potencialom za sodelovanje pri vesoljskih projektih. O tem se je delegacija Evropske vesoljske agencije prepričala lani ob obisku Slovenije, ko je opravila pregled usposobljenosti naših podejtij in institucij znanja za sodelovanje v njenih projektih.

Direktor pravnih zadev in mednarodnih odnosov pri ESA-ju Peter Hulsroj pa je poudaril, da je tako hitra pridobitev statusa velik uspeh. Komaj pred letom in pol je z agencijo namreč podpisala sporazum o sodelovanju.

"Slovenija se zaveda, da z dvema milijonoma prebivalcev ne bo nikoli igrala vodilne vloge na tem področju, hkrati pa je dejstvo, da je njena prihodnost v visoki specializiranosti, inovativnosti in sposobnosti poiskati tržne niše," je povedal minister Golobič.

Polnopravne članice ESA Francija, Nemčija, Italija, Velika Britanija, Španija, Belgija, Nizozemska, Švica, Švedska, Danska, Irska, Norveška, Avstrija, Finska, Portugalska, Grčija, Luksemburg, Češka, Kanada
Sodelujoče države Madžarska, Romunija, Poljska, Turčija, Estonija, Ukrajina, Slovenija, Latvija, Ciper

Drugi od treh korakov
Sodelujoče države Evropske vesoljske agencije lahko sodelujejo v vseh njenih programih, z izjemo osnovnega tehnološko-raziskovalnega programa. Finančni prispevek je nekoliko višji kot v prvi fazi, ko ima država šele podpisan sporazum o sodelovanju, a mnogo nižji kot pri polnopravnih članicah. Pogajanja za polnopravno članstvo lahko država začne po petih letih statusa sodelujoče države.