LHC je ena izmed najbolj kompleksnih naprav, ki jih je človeštvo kadar koli zgradilo. Foto: EPA
LHC je ena izmed najbolj kompleksnih naprav, ki jih je človeštvo kadar koli zgradilo. Foto: EPA

Članstvo v CERN-u za slovensko znanost pomeni velik mejnik, saj gre za enega najbolj kompleksnih raziskovalnih projektov na svetu. Po besedah ministrice za znanost Maje Makovec Brenčič imamo zaradi vključitev v CERN dostop do najsodobnejše raziskovalne infrastrukture in procesov, ki potekajo v CERN-u.

Poleg tega bo naš izobraževalni sistem imel tudi neomejen dostop do CERN-ovih izobraževalnih programov na predvisokošolskem in visokošolskem izobraževanju, v obliki raziskovalnih nalog, disertacije ipd. Prav tako je to priložnost za slovensko industrijo oz. za tisti njen del, ki proizvaja izdelke z visoko dodano vrednostjo, je dodala.

Ženevski CERN je osrednji svetovni laboratorij za fiziko delcev, njegov superzvezdniški del je veliki hadronski trkalnik ali LHC in sodi med najbolj elitne znanstvene institucije na svetu, saj uporaba njegovih zmogljivosti pogosto povzroči razvoj novih tehnologij. V CERN-u že sodeluje tudi nekaj Slovencev, ki so po besedah ministrice v Ženevi že ustvarili ime za slovensko znanost.