Fiziki upajo, da bodo našli kakšne nove delce, ki sestavljajo t. i. temno snov. Foto: Reuters
Fiziki upajo, da bodo našli kakšne nove delce, ki sestavljajo t. i. temno snov. Foto: Reuters

Organizatorji konference med drugim pričakujejo tudi zadnje rezultate iz velikega hadronskega trkalnika v Cernu, s pomočjo katerega so leta 2012 odkrili sloviti Higgsov bozon. Konferenca poteka v soorganizaciji ljubljanske fakultete za matematiko in Instituta Jožefa Stefana (IJS).
Na IJS-ju ob tem poudarjajo, da je organizacija najpomembnejše konference na področju fizike visokih energij, ki so jo v preteklosti gostile že Švedska, Južna Koreja, Nemčija, Indija in ZDA, veliko priznanje vlogi slovenskih raziskovalcev na tem področju znanosti.

Na konferenci bodo sodelovala ugledna svetovna imena s področja fizike, kot so britanski teoretični fizik John Ellis, direktor Cerna Rolf-Dieter Heuer, direktor inštituta Jlab Hugh Mongomery ter direktor japonskega centra za fiziko visokih energij Masanori Jamauči.

V okviru konference bo v četrtek potekalo tudi predavanje ameriškega teoretskega fizika in kozmologa, znanega po teoriji kozmološke inflacije, Alana Gutha. V predavanju z naslovom Kozmološka inflacija: Je naše Vesolje le eno od vzporednih vesolj? bo Guth predstavil delovanje inflacije v zgodnjem vesolju in utemeljil svoje prepričanje, zakaj moramo resno jemati možnost, da živimo v enem izmed vzporednih vesolj.

Svetovni fiziki bodo v Ljubljani predstavljali dosežke
Svetovni fiziki bodo v Ljubljani predstavljali dosežke