Tim Berners Lee. Foto: Reuters/POOL New
Tim Berners Lee. Foto: Reuters/POOL New

Tim Berners Lee, 63-letni informatik, je 12. marca leta 1989 v Cernu zasnoval svetovni splet, sprva kot mrežo za upravljanje in shranjevanje ogromne količine podatkov, ki so jo ustvarjali znanstveniki Evropske organizacije za jedrske raziskave (Cern).

Berners Lee se zadnja leta bori, da bi svojo stvaritev rešil težav, ki so se pokazale v 30 letih obstoja, med drugim obilice napačnih informacij in pomanjkanja varovanja podatkov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po poročanju francoskega AFP-ja je Berners Lee v pogovoru s skupino novinarjev dan pred obletnico, v ponedeljek, poudaril, da bi "morali imeti popoln nadzor nad svojimi podatki. Podatki niso nafta, niso blago za prodajo."

Osebni podatki so pravica, ki je ne bi smeli prodajati, saj lahko sicer vodi do strašljive prihodnosti, ko bodo podjetja imela ogromno količino podatkov o posamezniku.

Po njegovih besedah ljudje ne morejo pričakovati, da bo svet ostal tak, kot je, zato bi morali posamezniki sami poskrbeti za varnost svojih podatkov in ne slepo verjeti, da bodo za njih poskrbele vlade.

V ta namen je ustanovil tudi pobudo Solid, s katero želi uporabnikom omogočiti nadzor nad svojimi podatki, vseeno pa priznava, da za varovanje najbolj občutljivih osebnih podatkov potrebujemo zakone.

Kljub težavam pa Berners-Lee ostaja optimist: "Glede na to, kako se je splet spremenil v teh 30 letih, bi bilo defetistično, da ne bi verjeli, da se ga da v prihodnjih 30 letih spremeniti na bolje."

"Boj za splet je eden najpomembnejših bojev v našem času," je dodal po pisanju nemškega DPA-ja.