Danski astronavt je s sabo vzel tudi slavne legokocke. Foto: Nasa/Terry Virts
Danski astronavt je s sabo vzel tudi slavne legokocke. Foto: Nasa/Terry Virts
ISS
Naloga Aimbetova bo nošnja posebnih merilnih naprav, ki bodo merile vpliv radioaktivnega sevanja na možgane. Foto: NASA/ESA/Samantha Cristoforetti

V sredo je rusko vesoljsko plovilo Sojuz poletelo z izstrelišča v Bajkonurju v Kazahstanu, posadki, ki je poletela proti ISS-ju, pa je poveljeval izkušen ruski astronavt Sergej Volkov. Za Kazahstanca Aidjna Aimbetova in danskega astronavta Andreasa Mogensena iz Evropske vesoljske agencije (ESA) je bil to prvi polet v vesolje.

Mogensen in Aimbetov se bosta z ruskim kozmonavtom Genadijem Padalkom na Zemljo vrnila 12. septembra. Padalka je na ISS-ju že vse od marca in je nosilec svetovnega rekorda, saj je človek z največ dnevi v vesolju. Do svoje vrnitve 12. septembra bo v svoji karieri nabral kar 878 dni bivanja v vesolju.

Legokocke in kobilje mleko v prahu
ESA je Mogensena, ki je s sabo na mednarodno postajo vzel tudi slavne legokocke, poimenovala danski Gagarin, poročajo tuje tiskovne agencije. Ena izmed njegovih nalog bo testiranje nove opreme danskih koles za vadbo. Ta kolesa za trening so v uporabi že od leta 2001, njihova posebnost pa je to, da nimajo sedeža, saj ga astronavti v breztežnostnem prostoru ne potrebujejo. Kolesa so namenjena boju proti negativnim učinkom daljšega bivanja v vesolju.

Aimbetov, tretji Kazahstanec v vesolju, pa je dejal, da je na ISS prinesel kobilje mleko v prahu in tradicionalen kazahstanski sir. Njegova naloga bo nošnja posebnih merilnih naprav, ki bodo merile vpliv radioaktivnega sevanja na možgane.

Najdaljše neprekinjeno bivanje
Volkov se bo na Zemljo predvidoma vrnil marca 2016, skupaj z ruskim kozmonavtom Mihailom Kornijenkom in ameriškim astronavtom Scottom Kellyjem. Slednja bosta na ISS-ju preživela kar 342 dni, kar je najdaljše neprekinjeno bivanje na postaji.

Rus Sergej Volkov je sin znanega kozmonavta Aleksandra Volkova, ki je leta 1991 vodil posadko, s katero je v vesolje odšel prvi Kazahstanec Toktar Aubakirov. Volkov se je pred poletom pošalil, da je vožnja Kazahstancev v vesolje postala že prava družinska tradicija.