Astronavti so se na Mednarodno vesoljsko postajo podali 28.marca. Foto: EPA
Astronavti so se na Mednarodno vesoljsko postajo podali 28.marca. Foto: EPA

Sojuz se je tal dotaknil v sredo zgodaj zjutraj, približno tri ure po tem, ko je zapustil Mednarodno vesoljsko postajo. 20 minut po pristanku so Simonyija, Rusa Jurija Lončakova in Američana Michaela Fincka odstranili iz kapsule, še vedno pa so bili privezani na sedeže. Medicinsko osebje jih je takoj pregledalo, videoposnetek dogodka pa je pokazal nasmejane astronavte, ki so v kamere kazali dvignjene palce.

Simonyi je prvi vesoljski turist, ki se je v vesolje podal dvakrat. Vendar pa naj bi bil zadnji zasebni potnik, ki so mu Rusi dovolili na pot na vesoljsko postajo, saj se bo ekipa na postaji v prihodnjih mesecih podvojila.

Tudi Kazahstan naj bi imel svoje načrte. Še letos so nameravali v vesolje poslati svojega prvega astronavta, vendar pa vodja ruske vesoljske agencije Roscosmos Anatolij Perminov opozarja, da so se Kazahstanci odločili odpovedati načrte.

Ruska Sojuz in Progress sta že nekaj časa zelo pomembna pri mednarodnih prizadevanjih za gradnjo vesoljske postajo. Še večjo vlogo pa bodo Rusi dobili po letu 2010, ko namerava Nasa upokojiti svoje shuttle.

V torek pa je Roscosmos sklenil 23 milijonov dolarjev vredno pogodbo za oblikovanje plovila naslednje genaracije, ki bo zamenjalo 40 let star Sojuz, kar bo najverjetneje postavilo temelje za novo vesoljsko tekmo med Rusijo in ZDA.

A. M.