Letos je bilo prvič možno davčno napoved oddati prek spleta. Foto: RTV SLO
Letos je bilo prvič možno davčno napoved oddati prek spleta. Foto: RTV SLO
Simbol Televizije Slovenija
TV Slovenija je praznovala 50 let. Foto: RTV SLO
Ekipa Pipistrela
Nasa je nagradila slovensko ultralahko letalo. Foto: EPA

Tako so lahko slovenski državljani letos prvič oddali davčno napoved tudi prek spleta, ministrstvo za javno upravo je napovedalo, da bo verjetno že prihodnje leto mogoče voliti tudi prek medmrežja, Agencija za pošto in elektronske telekomunikacije pa je sprejela odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc za digitalno prevzemno televizijo, ki vključuje tudi standard kodiranja mpeg-4. Zadnja odločitev naj bi državi odprla tudi prostor za nove vsebine.

Take odločitve oblasti so verjetno tudi posledice dejstva, ki ga je pokazala tudi raziskava, da vse več slovenskih državljanov vse več časa nameni brskanju po spletu, zaradi česar spremljanje drugih medijev upada. Ljudje na spletu množično uporabljajo strani, ki omogočajo digitalno socializacijo, kot je tudi stran Second Life, in z vidika prejšnje ugotovitve se je na tej strani znatno povečala tudi prisotnost slovenskih podjetij.

Obletnica Televizije Slovenija
Letos je Radio televizija Slovenije praznovala svojo 50-letnico, prav tako pa je minilo 50 let, odkar je bil prvič vklopljen njen oddajnik na Krvavcu.

Medtem ko je v mednarodni javnosti precejšnja pozornost namenjena trgovanju z jedrskimi materiali, je Inštitut Jožefa Štefana francoskemu podjetju Areva prodal 300 kilogramov urana v obliki rumene pogače.

Prisluškovalne naprave kar na spletu
V luči afere Sova, ki naj bi prisluškovala pogovorom slovenskega in hrvaškega premierja, smo poizvedovali in ugotovili, da je prisluškovalna oprema na voljo tudi v Sloveniji in to kar na straneh z malimi oglasi.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je slovensko podjetje Pipistrel nagradila s 100.000 dolarji, saj je s svojim modelom ultralahkega letala virus tekmovalo na njenem razpisu za najboljše majhno letalo, ki bi lahko v prihodnosti nadomestilo sedanje avtomobile.

Nagrada za slovenske študente
Ljubljanski študenti so na sloviti univerzi MIT (Massachusetts Institute of Technology) osvojili prvo mesto med projekti s področja zdravja in medicine. Slovenija pa je kot 25. država na svetu dobila informacijski sistem SpeechMagic, ki prepozna nacionalni jezik, uporabljen v radiologiji.

Decembra letos smo dobili tudi največjo fotonapetostno elektrarno v Sloveniji, ki je nameščena na strehi Biotehniškega centra Strahinj.