Sodnik, ki ni povedal, da je član dveh organizacij, ki se bojujeta za zaščito avtorskih pravic. Foto: EPA
Sodnik, ki ni povedal, da je član dveh organizacij, ki se bojujeta za zaščito avtorskih pravic. Foto: EPA

Možje so bili aprila obsojeni promoviranja kršenja avtorskih pravic, zaradi česar jim grozi tudi zaporna kazen, ponovno sojenje pa so zahtevali njihovi odvetniki, saj se je izkazalo, da je bil eden izmed sodnikov član dveh organizacij, ki se zavzemata za spoštovanje avtorskih pravic.

Sodišče je sporočilo, da bi moral sodnik Tomas Norstrom javno povedati, da je član Švedske organizacije za zaščito industrijske lastnine in Švedske organizacije za zaščito avtorskih pravic. "Dejstvo, da tega ni storil, pa samo po sebi ne pomeni, da je v procesu prišlo do kakršnih koli nepravilnosti, ki bi zahtevale ponovitev sojenja," je prizivno sodišče zapisalo v izjavi. Na to odločitev pritožba ni več mogoča.

Pirate Bay se je na sojenju branil s trditvami, da na njegovih spletnih straneh niso shranjene piratske datoteke, sodišče pa je predstavnike spletne strani spoznalo za krive, ker so, čeprav so se zavedali piratskega početja uporabnikov strani, še naprej to omogočali.

Štirje možje, Frederik Neij, Gottfried Svartholm Warg, Carl Lundstrom in Peter Sunde, so bili obsojeni na enoletno zaporno kazen, plačati pa bodo morali tudi 2,7 milijona evrov odškodnine založniškima hišama Warner Bros in Sony Music Entertainment.

V odgovor na razsodbo je obsojeni Peter Sunde že napovedal tožbo proti Švedski, ker naj bi kršila človekove pravice obtoženih.